Krónika

A Balatonba zuhant vadászgépnek újabb elemeit hozták felszínre a búvárok

A vadászgép közel nyolcvan éve pihen az iszapban

A Magyar Honvédség szakemberei október eleje óta dolgoznak azon, hogy a nyolcvan éve hullámsírban pihenő gép kiszabaduljon az iszap fogságából – számolt be a Magyar Nemzet.

A Balatonba zuhant vadászgépnek újabb elemeit hozták felszínre a búvárok
A Magyar Honvédség szakemberei október 11-e óta dolgoznak azon, hogy a gép kiszabaduljon a víz és az iszap fogságából
Fotó: HM Zrínyi Nonprofit Kft./Honvédelem.hu

Tovább folytatódnak a második világháború alatt a Balatonba zuhant magyar gyártású Messerschmitt vadászgép kiemelése körüli munkálatok Balatonakarattya térségében – adta hírül a hivatalos honlapján Magyar Honvédség.

Mint írták, a búvárok dolga egyáltalán nem könnyű, ugyanis a víz alatt a felkavarodott iszap miatt a látótávolság nulla, így a Magyar Honvédség különböző alakulataitól érkezett szakemberek úgymond a tíz ujjukkal látnak. Ennek ellenére minden munkanapjukon – így október 23-án is – a repülőgép újabb és újabb darabjai kerülnek felszínre.

A vadászgép, amely közel nyolcvan éve pihen az iszapban, az egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép a világon.

A Magyar Honvédség szakemberei október 11-e óta dolgoznak azon, hogy a gép kiszabaduljon a víz és az iszap fogságából. Az elmúlt hetekben sorra kerültek felszínre a gép különböző részei. Az első, sikeresen kiemelt nagyobb elem a légcsavaragy volt két légcsavartollal, majd a búvárok felszínre hozták a Győrben készült repülőgép fegyverzetének egy részét. Nemrég előkerült a Messerschmitt ma is működő iránytűje, legutóbb pedig a motorjának egy darabját emelték ki, amelyen a vadászrepülőgép vörössel felfestett oldalszámának egy része is látható – írták.

Kapcsolódó írásaink