Krónika

Hátborzongató jelekre bukkantak a világűrben

A földönkívüliek üzennek

Fejlett idegen civilizáció nyomaira bukkantak az űrben - írta meg a Ripost.

Hátborzongató jelekre bukkantak a világűrben
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Cavalier Michel

A gyors rádiókitöréseknek nevezett titokzatos jeleket először 15 évvel ezelőtt észlelték. Most a valaha megfigyelt legtávolabbi és legerősebb ilyen jelet észlelték.

A világegyetem kialakulásával, más civilizációk létezésével számtalan tudós foglalkozott már, kínzóan sok a rejtély a témában. Az a feltevés, hogy a gyors rádiókitöréseket (FRB) valójában földönkívüliek küldik, legalább annyira megoldatlan, mint minden más kérdés ebben a témakörben.

Ezeket a különös jeleket csak 15 évvel ezelőtt észlelték először, de a szakértőknek fogalmuk sincs, hogyan és miért keletkeznek. Amit azonban most tudnak, az az, hogy az FRB-k segítségével meg lehet mérni a galaxisok közötti „hiányzó” anyagot, ami azért különösen izgalmas, mert új módszert kínál az univerzum „mérlegére”.

Ez a felfedezés azután született, hogy a csillagászok felfedezték a valaha észlelt legtávolabbi és legerősebb FRB-t, amely egy olyan távoli galaxisból származott, hogy nyolcmilliárd évbe telt eljutni hozzánk. A titokzatos jel talán egy milliszekundumnál is rövidebb ideig tartott, de hatalmas mennyiségű energiát szabadított fel – ez egyenértékű Napunk 30 éves időszak alatti teljes kibocsátásával.

Amikor az univerzum tömegének becsléséről van szó, az egyik legnagyobb probléma az, hogy a jelenlegi módszerek egymásnak ellentmondó eredményeket hoztak. Egyesek még a kozmológia standard modelljét is megkérdőjelezik: múlt hónapban vakarták a fejüket a csillagászok, miután a kutatások megállapították, hogy galaxisunk ötször olyan nehéz lehet, mint korábban gondolták.

„Ha összeszámoljuk az univerzumban a normál anyag mennyiségét – az atomokat, amelyekből mindannyian állunk –, azt találjuk, hogy annak több mint fele hiányzik annak, aminek ma léteznie kellene. Azt gondoljuk, hogy a hiányzó anyag a galaxisok közötti térben rejtőzik, de lehet, hogy annyira forró és diffúz, hogy nem lehet látni normál technikákkal” – mondta Ryan Shannon, a legújabb cikk társszerzője. Hozzátette, a gyors rádiókitörések érzékelik ezt az ionizált anyagot. Még a majdnem teljesen üres térben is "látják" az összes elektront, és ez lehetővé teszi számunkra, hogy megmérjük, mennyi anyag van a galaxisok között.

A tudósok nem tudják kizárni, hogy az FRB-vel egy fejlettebb civilizáció üzen számunkra. Ugyanakkor jelenleg nincsen technikánk az üzenet dekódolásához, valamint a legújabb FRB felfedezéssel a csillagászok lényegében elérték a mai távcsövekkel felfedezhető határokat.

Kapcsolódó írásaink