Krónika

Visszatér Bajorországba egy amerikaiak által ellopott festmény

Nyolcvan év után visszakerült az Egyesült Államokból Németországba egy barokk tájkép, amelyet a második világháborúban lopott el egy amerikai katona – közölte az AP.

Visszatér Bajorországba egy amerikaiak által ellopott festmény
A nyolcvan éve ellopott Nepomuk Lauterer-kép átadása Chicagoban
Fotó: Facebook/German Consulate General in Chicago

Az FBI rövid ünnepség keretében adta át Johann Franz Nepomuk Lauterer 18. századi osztrák művész alkotását a német múzeum képviselőjének a chicagói német konzulátuson, ahol az olasz vidéket ábrázoló pasztorális művet kiállították.

Az Art Recovery International, egy lopott és elrabolt műkincsek felkutatásával és visszaszerzésével foglalkozó cég ajtaján tavaly kopogtatott be egy chicagói személy azzal, hogy a birtokában van egy „lopott vagy elrabolt festmény”, amelyet nagybátyja hozott az Egyesült Államokba a II. világháború végén.

A festmény 1945 óta eltűntként tartják nyilván. A németországi Münchenben található Bajor Állami Festészeti Gyűjteményből jelentették be az ellopását. De a műkincsmentő cég közleménye szerint 2012-ben került fel a Német Elveszett Művészeti Alapítvány adatbázisába.

„Az Art Recovery Internationalnál végzett munkánk lényege a nácik által elrabolt és köz- vagy magángyűjteményekben felfedezett műkincsek felkutatása és visszaszolgáltatása. Alkalmanként találkozunk olyan esetekkel, mint ez, amikor a szövetséges katonák szuvenírként vagy háborús trófeaként vihettek haza tárgyakat” – mondta Christopher Marinello, az Art Recovery International alapítója.

„Attól, hogy a győztes oldalon állunk, ez nem lesz helyes” – tette hozzá.

A festményt birtokló chicagói lakos kilétét nem osztották meg. Viszont azt elárulták, hogy az illető eredetileg azt kérte Marinellótól, hogy fizessenek neki a műalkotásért.

„Elmagyaráztam az alapelvünket, miszerint nem fizetünk lopott műtárgyakért, és hogy a kérés nem helyénvaló” – mondta a cég vezetője.

„Azt is tudjuk, hogy valaki 2011-ben megpróbálta eladni a festményt a chicagói műtárgypiacon, és eltűnt, amikor a múzeum előterjesztette az igényét.”

Végül az FBI művészeti bűnözés elleni csoportja, ügyvédek és a múzeum segítségével Marinello kialkudta a műtárgy feltétel nélküli átadását.

Az „Olasz karakterű tájkép” című festmény most újra egyesül a párjával, amely hasonló motívumokkal és képi világgal festett meg Nepomuk Lauterer. A két festmény együtt egy panorámajelenetet alkot, amelyen pásztorok és utazók láthatók kecskéikkel, tehenekkel, szamarakkal és juhokkal egy folyó gázlójánál.

Egy rég elveszett festmény visszaszerzése „valójában nagyon ritka pillanat számunkra” – mondta Bernd Ebert, a múzeum holland és német barokk festményekkel foglalkozó vezető kurátora.

Kapcsolódó írásaink