Krónika

Érkezik a pusztító vihar, már ki is adta a másodfokú riasztást az OMSZ

Ráadásul a zivatarok sem fognak senkit sem kímélni

Széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki a soproni járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel.

Érkezik a pusztító vihar, már ki is adta a másodfokú riasztást az OMSZ
Éjszakára némiképp gyengül a szél
Fotó: ANP via AFP/ANP MAG/Remko de Waal

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Győr-Moson-Sopron vármegyében, a soproni járásban a következő órákban a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométerest.

Az Észak-Dunántúlon a déli, délnyugati szelet kísérő legerősebb lökések elérhetik, meghaladhatják a 70–75 kilométer/órát, helyenként a 85–90 kilométer/órát is. Éjszakára némiképp gyengül a szél.

Szombaton napközben a Dunántúl keleti felén, valamint a Duna–Tisza közén az eső mellett – elsősorban a késő délutáni, esti órákban – beágyazott zivatarok kialakulására lehet számítani – tudatták.

A meteorológiai szolgálat a Facebook-oldalán péntek reggel azt közölte, hogy Sopronban, a Kuruc-dombon már 97 kilométer/órás széllökést regisztrált műszerük.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt javasolja, hogy ahol erős széllökések miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón – kérik.

Kapcsolódó írásaink