Krónika

Nem lehet igazolni az orosz hadifogságot a szankciók miatt

Patthelyzet a köbön

Amióta bevezették a Moszkva elleni szankciókat, nem lehet pénzt utalni az Orosz Állami Levéltárba sem. Ez azért nagy gond, mert például így Erdélyben is képtelenség igazolni a hadifogságot.

Nem lehet igazolni az orosz hadifogságot a szankciók miatt
Magyar honvédek egy gyűjtőponton
Fotó: Fortepan/Vörös hadsereg

Pénzt kér a hadifogság igazolásért az Orosz Állami Levéltár, de senki sem tud utalni nekik – hívta föl egy súlyos problémára a figyelmet a Székelyhon. Mint a cikkben olvasható, noha már nem tömegesen, de még mindig sokan igénylik Romániában, de különösen Erdélyben a 118-as törvény alapján az orosz hadifogságot szenvedők gyermekeinek járó kárpótlást. Akinek nincsen papírjai, azok az Orosz Állami Levéltárhoz fordulhatnak – de ugye a Moszkva ellen hozott szankciók okán beáll az említett patthelyzet.

Az intézmény júliusig térítésmentesen bocsátotta ki a dokumentumokat, azonban július végétől ezt a szolgáltatását fizetéskötelessé tette. Egy-egy papírért 1710 rubelt (6420 forintot) kérnek, ami nagyjából nyolcvanegy lejt jelent.

Az orosz levéltár szerint ha gond adódik az átutalással, akkor fel kell venni a kapcsolatot a moszkvai román külképviselettel. Ez sok esetben megtörtént, de eddig semmiféle válasz nem érkezett a nagykövetségtől – írta meg a Székelyhon.

Kapcsolódó írásaink