Krónika

Gyászol Sylvester Stallone

Meghalt a Rocky-filmek sztárja

Burt Young 83 éves volt, legismertebb szerepe Paulie volt a Rocky-sorozatból. Az olasz csődör morcos barátját gyorsan a szívébe zárta minden néző, de Young számos más film klasszikusban is feltűnt – írja a Promotions.hu.

Gyászol Sylvester Stallone
Burt Young
Fotó: NorthFoto

83 éves korában elhunyt Burt Young, a Rocky Balboa legjobb barátját, Paulie-t alakító veterán karakterszínész, akit Oscar-díjra is jelöltek a házsártos sógor szerepéért.

Young október 8-án hunyt el Los Angelesben – közölte lánya, Anne Morea Steingieser szerdán a New York Times című napilappal. Halálának okát nem közölték.

A színész New York Queens kerületében Gerald Tommaso DeLouise néven született. Az 1950-es években az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált, később pedig Lee Strasberg Actors Studiójában tanult. Karrierje során főleg keményfiúkat és olasz–amerikai karaktereket alakított a televízióban és a filmekben.

Legtöbben az 1976-os Rockyból emlékezhetünk rá, a filmben Sylvester Stallone főszereplőjének, Rocky Balboának az alkoholista, megkeseredett, mégis jószívű barátját alakította.

A film egyik ikonikus jelenete, mikor a hentesként dolgozó Paulie munkahelyeként szolgáló húsraktárban Rocky ütlegeli a lefagyasztott tetemeket, vagy mikor a hálaadás napi vacsorán ráförmed a húgát alakító Talia Shire karakterére, aki utána a sarkára áll, és keményen kioktatja az önsajnáltató Paulie-t.

Stallone Instagram-posztban emlékezett meg egykori kollégájáról, aki egyben kedves barátja is volt a filmsztárnak:

Objektum doboz

„Hihetetlen ember és művész voltál, nagyon fogsz hiányozni nekem és a világnak is. Nyugodj békében!” – írta Stallone. Paulie szerepe végül Oscar-jelölést hozott Youngnak a legjobb mellékszereplő kategóriában, aki feltűnt az összes későbbi Rocky-folytatásban, összesen hat alkalommal játszotta el a morcos sógort. Legutóbb a 2008-as Rocky Balboában, a spin-offnak számító Creed-filmekben azonban már elgyászolták a karaktert.

Nem a Rocky azonban az egyetlen legendás film, amelyben Burt Young szerepet vállalt, olyan filmekben játszott még jellemzően olasz–amerikai karaktereket, mint a Kínai Negyed vagy a Volt egyszer egy Amerika. Idősebb éveiben Young festőként szerzett nevet magának, műveit világszerte kiállították.

Kapcsolódó írásaink