Krónika

Vérfagyasztó ragadozófészek maradványait találták meg merülés közben

De mit is kell tudni a megalodonról, és miben különbözik ez mondjuk a mai nagy fehér cápától? Röviden azt mondhatnánk, hogy nagyjából csak méretben, de azért ez biológiailag nem lenne pontos válasz. Az 50 láb hosszú (körülbelül 16–17 méter) cápák voltak a legdurvább ragadozók az óceánban. Több mint több mint hárommillió évvel ezelőtt tanyáztak a vizekben – számolt be a Promotions.

Vérfagyasztó ragadozófészek maradványait találták meg merülés közben
Képünk illusztráció
Fotó: Wikipédia

A tudósok azóta is próbálják kideríteni, hogy miért halt ki ez a cápafaj, mikor egyéb ősi példányok még élnek, és a tudósok azóta a megalodon leggazdagabb fosszíliájában, a fogaiban keresik a választ - írták.

Kay Nicte Vilchis Zapata barlangkutató és fotós, valamint társa, Erick Sosa Rodriguez barlangkutató a maderiai víznyelőben való merülés közben fedezte fel a fosszíliákat. Összesen tizenöt fogkövületet találtak a Cholul körzetben, amelyről úgy gondolták, hogy egykor tenger lehetett – számoltak be.

A 15 fosszíliából 13 a cápák három különböző fajához tartozott, amelyek közül az egyik az egykor halálos megalodon volt. Még 2019-ben Zapata elmondta a helyi médiának:

„A falat néztük, és hirtelen megláttam valamit, közelebb mentem, és láttam, hogy ez egy fog, ez volt az első, és nyilvánvalóan egy fűrészcápához tartozott”.

A cápafogak a megalodoncápához (Carcharocles megalodon), a makrélacápához (Isurus oxyrinchus) és a fűrészcápához tartoztak. Arra a következtetésre jutottak, hogy a megalodonfogak geológiai időskálája körülbelül 5 millió és 2,5 millió évvel ezelőtti időszakra terjedt ki.

Kapcsolódó írásaink