Krónika

Sokszoros áron kelt el a hegyen talált titokzatos kincs

A tulajdonosát nem találták meg, így került árverésre

Árverésen adták el azokat a smaragdokat, rubinokat és zafírokat, amelyeket fél évszázaddal egy indiai repülőgép lezuhanása után fedeztek fel Európa legmagasabb hegyén a francia–olasz határon - írta meg a Metropol.

Sokszoros áron kelt el a hegyen talált titokzatos kincs
képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az értékes drágaköveket tartalmazó fémdobozra a Mont Blanc egyik gleccserén bukkant rá egy túrázó 2013-ban. A Raphael nevű francia fiatalember becsületes megtalálóként átadta a rejtélyes dobozt a hatóságoknak, amelyek nyomozást indítottak a kincs tulajdonosa után. A kutatás nem hozott eredményt, bár felmerült, hogy az Air India légitársaság 1966-ban ott lezuhant repülőjének egyik utasa lehetett a tulajdonos. A 117 utassal Mumbaiból New Yorkba tartó járat balesetét senki sem élte túl. Márpedig a francia törvények szerint ha nincs meg a tulajdonos, akkor a talált kincs a felfedező és a helyszín (Chamonix) között egyenlő arányban oszlik meg.

A megtaláló most árverésre bocsátotta a neki járó darabokat. Az aukciót szerdán tartották a franciaországi Chambéryben. Az eladás mintegy 40 licitálót vonzott a helyszínre, és több mint 300-an az interneten próbálták megkaparintani a ritka darabokat. Alig fél óra alatt kelt el a mintegy száz kő, amelyek értékét 6 ezer euróra taksálták. Végül összesen 25 ezer eurót fizettek értük, de volt olyan jádekő, amelynek az árát a 150 eurós kikiáltási összegről 1100 euróra tornászták fel – adta hírül a Swissinfo.

Kapcsolódó írásaink