Krónika

Megsemmisült az oroszok egyik legütőképesebb fegyvere

Ukrán források osztották meg Telegrammon elsőként egy újabb TOSz–1A nehézlángszóró- és termobárikus rakéta-sorozatvető megsemmisítéséről készült videót – írja a karpat.in.ua.

Megsemmisült az oroszok egyik legütőképesebb fegyvere
TOSz–1A rendszerek egy korábbi, Győzelem-napi felvonuláson, Moszkvában
Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

A portál szerint ez már a tizedik igazolt veszteség az orosz–ukrán háborúban, hat harcjármű teljesen megsemmisült, egy harcképtelenné vált, további három pedig az ukránok kezére jutott.

A veszteségek azért is érdekesek, mert ebből a típusból – hivatalosan – igencsak kevés áll a szárazföldi erők rendelkezésére: az elérhető nyilvános források szerint a 2003-ban rendszerbe állított, felújított 1A változatból mindössze 45 darabot adtak át az orosz védelmi minisztérium részére.

Objektum doboz

A TOSz–1-es az orosz tüzérség egyik leghatékonyabb és legkegyetlenebb fegyvere: a 220 milliméteres, termobárikus rakéták indítására (az alap 1-es verzió 30 darab, a modernizált 1A 24 darab) is alkalmas rakéta-sorozatvető még konvencionális lövedékekkel is brutális pusztításra képes. Ugyanakkor a termobárikus töltetek elől csak a robbanás hatósugarán belül kizárólag egy légmentesen elzárt bunker nyújthat fedezéket.

Kapcsolódó írásaink