Krónika

Az Európai Bizottság információkérésre vonatkozó megkeresést küldött az X közösségi platformnak

A közösségi platformnak október 18-i, illetve október 31-i határidővel kell választ adni a bizottság aggályaira. Az X válaszainak értékelése alapján a testület dönt a következő lépésekről

Az Európai Bizottság a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján hivatalos információkérésre vonatkozó megkeresést küldött az X (volt Twitter) közösségi platformnak arra hivatkozva, hogy az uniós testülethez illegális, dezinformációs, különösen terrorista és erőszakos tartalmakra, valamint gyűlöletbeszéd terjesztésére vonatkozó bejelentések érkeztek – közölte csütörtök este a brüsszeli testület.

Az Európai Bizottság információkérésre vonatkozó megkeresést küldött az X közösségi platformnak
Arculatot váltott a Twitter
Fotó: CFOTO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Az X-nek augusztus vége óta meg kell felelnie a DSA által bevezetett rendelkezések teljes körének, ami magában foglalja az illegális tartalmak, a dezinformáció, a nemi alapú erőszak terjesztésével kapcsolatos kockázatok, valamint az alapvető jogok gyakorlására, a gyermekek jogaira, a közbiztonságra és a mentális jólétre gyakorolt esetleges negatív hatások felmérését és csökkentését.

Az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy az X megfelel-e a digitális szolgáltatásokról szóló törvény előírásainak, az azonosított kockázatok csökkentésére irányuló intézkedésekkel kapcsolatos gyakorlatának terén – olvasható a bizottság sajtóközleményében.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény értelmében a bizottság bírságot szabhat ki a tájékoztatás iránti kérelemre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért. Amennyiben az X nem válaszol a megkeresésre időben, a testület dönthet úgy, hogy határozatban kéri a tájékoztatást. Ebben az esetben a határidőre történő válaszadás elmulasztása időszakos bírság kiszabását vonhatja maga után – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság.

Kapcsolódó írásaink