Krónika

Csaknem 15 ezer kilométert futott egy ultramaratonista Ausztráliában az őslakosok jogainak elismeréséért

Az ausztrál miniszterelnök elmondta, hogy csodálattal tekint a futó elkötelezettségére az ügy iránt

Pat Farmer ultramaratonista szerdán fejezte be csaknem 15 ezer kilométeres jótékonysági futását az ausztráliai Ulurunál vagyis Ayers-sziklánál, amivel ahhoz gyűjtött támogatást, hogy alkotmányban rögzítsék az ország őslakosainak véleményezési jogát az őket érintő jogszabályok esetében.

Csaknem 15 ezer kilométert futott egy ultramaratonista Ausztráliában az őslakosok jogainak elismeréséért
Az ultramaratonista az ausztrál őslakosok elismerésének támogatására szerette volna felhívni a figyelmet, melyről október 14-én tartanak népszavazást az országban
Fotó: AFP/NurPhoto/Norvik Alaverdian

A 61 éves Farmer, az ausztrál törvényhozás egykori liberális tagja hét hónap alatt 14,4 ezer kilométert futott, ami körülbelül 343 maratonnak felel meg. Az ultramaratonista az ausztrál őslakosok elismerésének támogatására szerette volna felhívni a figyelmet, melyről október 14-én tartanak népszavazást az országban.

Az ausztráloknak arról kell dönteniük, hogy támogatják-e az alkotmány megváltoztatását, hogy belefoglalják az „őslakosok hangját”, egy olyan bizottságot, amely őslakosokból állna, és a szövetségi parlamentnek az őket érintő kérdésekben fogalmazna meg ajánlásokat.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök is köszöntötte a futót az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Uluru sziklánál, amely az ausztrál őslakosok egyik szent helye. Az ausztrál miniszterelnök elmondta, hogy csodálattal tekint Farmer elkötelezettségére az ügy iránt, amely a közvélemény-kutatások szerint nem valószínű, hogy sikerrel jár.

„Senki sem tett többet az ügy érdekében, mint ez a fickó” – mondta Albanese.

Farmer elmondta, hogy könnyeket csalt a szemébe amikor 40 kilométeres távolságból először pillantotta meg a hatalmas sziklát, amely a sík ausztrál tájból emelkedik ki.

„Örülök. Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy abban az időben lehetek itt, amikor elkezdjük elismerni az őslakos közösségeket és ennek a kultúrának a jelentőségét szerte a világon” – mondta Farmer.

Farmer jótékonysági futása április 17-én kezdődött a Tasmánián, Hobartban és minden ausztrál államot, valamint mindkét szárazföldi területet bejárta.

Ausztráliának semmilyen egyezménye nincs az őslakosokkal, akik a csaknem 26 milliós lakosság 3,8 százalékát teszik ki, és akik a legtöbb társadalmi mutató szerint sokkal rosszabb körülmények között élnek, mint a többi ausztrál. Az őslakosokról az ausztrál alkotmányban nem esik szó, holott több mint 60 ezer éve lakják a kontinenst.

A szövetségi kormány igyekszik mindent elkövetni a referendum sikeréért. A kérdésben lezajlott társadalmi vitában azonban megoszlottak a vélemények, és a javaslat támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint az utóbbi hónapokban tovább gyengült, az ausztrálok többsége ellenzi, míg az őslakosok 59 százaléka mellette áll.

Az alkotmány megváltoztatását támogatók szerint a lépés megerősítheti az őslakos közösségekkel való kapcsolatokat, és egyesítheti a nemzetet, a tanácsadó testület pedig segíthet benne, hogy az őslakosok egészségügyi, oktatási, munkaügyi és lakhatási kérdései előtérbe kerüljenek.

A változtatás ellenzői azonban azzal érvelnek, hogy a lépés faji megkülönböztetéshez vezethet, és túl nagy hatalmat adhat az őslakos testületnek. Mások viszont azért bírálták, mert csupán szimbolikusnak, erőtlennek ítélik a létrehozandó bizottságot.

Lidia Thorpe független őslakos szenátor véleménye szerint a népszavazás csak egy látszatintézkedés, amely nem fog segíteni az őslakosok helyzetének javításában. Thorpe már korábban is hangos ellenzője volt a törvényjavaslatnak, miután az év elején kilépett a Zöldek pártjából és független lett, azt mondta, hogy a módosítással csak egy „tehetetlen tanácsadói testület” jönne létre.

Az alkotmány megváltoztatásához országosan a szavazatok több mint 50 százalékára van szükség, és a hat államból legalább négyben a választók többségének támogatnia kellene a javaslatot.

A múltban 19 népszavazáson 44 alkotmánymódosítási javaslatról döntöttek, és ezek közül csak nyolcat fogadtak el. A legutóbbi, 1999-es referendumon a szavazók elutasították, hogy Ausztráliát köztársasággá nyilvánítsák.

Kapcsolódó írásaink