Krónika

Bezárják a Nyugati pályaudvar külső holtvágányán működő „Vonat” hajléktalanszállót, a lakók egy modern létesítménybe kerülnek

Harminc év után a bezárja a Nyugati pályaudvar külső holtvágányán működő „Vonat” hajléktalanszállót a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a lakókat egy modern, újbudai létesítménybe helyezik el.

Bezárják a Nyugati pályaudvar külső holtvágányán működő „Vonat” hajléktalanszállót, a lakók egy modern létesítménybe kerülnek
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Csudai Sándor

A szeretetszolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, az egykori katonai kórházvonatban kialakított menedékhely a főváros egyik legnagyobb ilyen jellegű ellátóintézménye volt, ahol három évtized alatt több mint kétezer-ötszáz otthonát veszített férfi talált menedéket.

Emlékeztettek: 1993. december 6-án az akkori tervek szerint egy évre szóló szükségmegoldásként nyitottak hajléktalanszállót egy külső sínpárra félreállított szerelvényben, de a „Vonat” jelentette 110 férőhelyet mostanáig nem lehetett kivonni az ellátásból, mivel túl nagy kapacitás esett volna ki a rendszerből.

A „Vonat” évi 180-250 lakójával a legnagyobb menedékhelyek egyikének számított.

Az átalakított vasúti szerelvénybe napról napra megújítandó helyfoglalással, a délutáni nyitáskor érkezési sorrendben léphettek be a hajléktalanok, reggel pedig mindenkinek el kellett hagynia az intézményt – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink