Krónika

Magyarország a legjobbak közt egy fontos listán

Továbbra is a világ legjobbjai közé tartozik a magyar útlevél az okmányokat összehasonlító friss index szerint

Időről időre különféle szakértők összehasonlítják a világ útleveleit azok erőssége szerint. Itt az erősség nem azt jelenti, mennyire hamar rongyolódik el a kiskönyv, hanem azt, hogy hány országba lehet vele utazni anélkül, hogy külön vízumot kellene hozzá kiváltani – írja a firsclass.hu.

Magyarország a legjobbak közt egy fontos listán
Magyar útlevéllel 185 országba juthatunk el vízum nélkül (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Getty Images North America/Joe Raedle

Az összefoglalók közül a legnépszerűbb a Henley útlevélindexe, melynek készítői évről évre kiadnak egy nagy sorrendet, de emellett folyamatosan figyelik a diplomáciai változásokat is, így mindig naprakészek a listájukat illetően. Legutóbbi nagy összegzésük eredménye szeptemberben jelent meg, az útlevelek erőviszonyai azonban nem változtak jelentősen.

Az index összesen 227 úti célt listázott, benne olyan, a világ egésze által, illetve elhelyezkedésükből adódóan részben független területekkel is (pl. Tajvan, Makaó, Hongkong, Koszovó, Vatikán), ahol külön elkérhetik az útlevelet. A lista első helyéről leszorultak a japánok, helyüket pedig Szingapúr útlevele vette át, melynek tulajdonosai 193 területre léphetnek be korlátozás nélkül.

A második helyen több ország következik holtversenyben: Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Spanyolország és Svédország útlevele egyaránt 190-190 helyre jó, 189-cel pedig a megosztott harmadik hely Ausztriáé, Dániáé, Írországé, Luxemburgé, Hollandiáé és az Egyesült Királyságé.

A magyar útlevél “teljesítménye” a hetedik helyre volt elég a maga 185 vízum nélküli beutazási engedélyével. Ez eggyel jobb, mint a korábbi 184-es érték.

A vízumköteles országok közé többnyire afrikai, néhány ázsiai úti cél tartozik, valamint Ausztrália.

Európa legrosszabb úti okmánya Koszovóé: a számos ország által el nem ismert terület papírjaival csak 40 helyre lehet vízummentesen eljutni. Náluk is rosszabb az afganisztáni útlevél helyzete, melynek tulajdonosai csak 27 célállomásra utazhatnak vízum nélkül.

Kapcsolódó írásaink