Krónika

Illegálisan gyűjtött fegyvereket egy férfi, vádat emeltek ellene

A Kazincbarcikai Járási Ügyészség lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki interneten vásárolt fegyvereket gyűjtött jogellenesen – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

Illegálisan gyűjtött fegyvereket egy férfi, vádat emeltek ellene
Képünk ilusztráció!
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Bodo Schackow

Jogg Zsolt tájékoztatása szerint a vádlott 2010 áprilisa óta rendelkezett vadászfegyverek tartására jogosító engedéllyel, emellett vadász- és fegyverismereti vizsgát is tett. Tisztában volt a lőfegyverek megszerzésére és tartására vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel, és több vadász lőfegyvert és lőszert is vásárolt, melyeket fegyvertartási engedélyébe szabályszerűen bejegyeztek.

A vádlottnak annyira megtetszettek a fegyverek, hogy 2019-től gyűjteni kezdte azokat, és tavaly november végéig rendszeresen vásárolt internetes hirdetőktől különböző típusú pisztolyokat, puskákat és lőszereket, melyeket a borsodi településen lévő házában tartott – közölte a sajtószóvivő.

A férfi összesen 42 lőfegyvert, 9 hatástalanított fegyvert, 1302 darab lőszert, valamint több tűzfegyverfődarabot és hangtompítókat vásárolt és tartott jogellenesen – olvasható a közleményben.

Mint írták, a hatástalanított fegyverek a hatástalanítási módosításokat figyelembe véve megfelelő szerszámozottság, szakmai tudás birtokában működőképes lőfegyverré alakíthatók.

Az ügyészség a büntetlen előéletű, bűnügyi felügyelet alatt álló vádlottal szemben fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott a lőfegyverek és lőszerek elkobzásával.

Kapcsolódó írásaink