Krónika

Miért túl gyűrött a mosott ruha?

Sokan követnek el olyan alapvető hibákat, amikkel csökkenthetik a ruhájuk, vagy éppen a mosógépük élettartamát

Szinte minden nap mosunk, de sokan még így is követnek el olyan alapvető hibákat, amikkel csökkenthetik a ruhájuk, vagy éppen a mosógépük élettartamát – vagy egyszerűen nem használják ki a legjobban a rendelkezésre álló technológiákat. Az alábbi 10 bakiból egyet-kettőt te is biztosan elkövetsz néha – most itt az ideje, hogy tudatosuljanak a hibák! – írja a bien.hu.

Miért túl gyűrött a mosott ruha?
Az alábbi 10 bakiból egyet-kettőt te is biztosan elkövetsz néha Az alábbi 10 bakiból egyet-kettőt te is biztosan elkövetsz néha
Fotó: AFP/Image Source/Sirma Aksuyek

1/10 A foltokat megpróbálja dörzsöléssel kiszedni

Bármennyire ez lenne az első reakció csípőből, ne tegye: egyrészt jobban beledörzsöli a foltot, másrészt károsíthatja az anyagot is. Helyette minél gyorsabban vizezze be, és tegyen rá mosóport, mosószappant – itt az idő számít, nem az, hogy mennyire erősen dörgöli.

2/10 Túl gyűröttek, amikor kiveszi a mosásból

A mosott ruhák több okból is lehetnek túlságosan gyűröttek. Egyrészt nem mindegy, mennyi ruhával pakoljuk meg a mosógépet, másrészt a mosógépünk technikai adottságain is rengeteg múlik. Akkor is nehezítheti a saját dolgát, ha sokáig hagyja benn a cuccait a mosógépben, hiszen gyűrötten kezdenek el megszáradni.

3/10 Túl sok mosószert használ

A jóból is megárt a sok: a túl sok habban például megmaradhatnak a szennyeződések, ezáltal visszakerülhetnek a ruhákra is. Ez nemcsak a koszosodás miatt lehet problémás, de azért is, mert így a kórokozók is felgyülemlenek olyan helyeken, mint például az ingujj vagy a gallér alatti terület, amit ritkábban tisztítunk.

Szerencsére manapság már a közép és felső kategóriás mosógépekben van úgynevezett Doise Aid funkció, ami pont ebben segít: a bepakolt ruhamennyiséghez kiírja a szükséges mosószer mennyiségét.

4/10 Nem húzza fel a cipzárakat

Egyrészt kilazulhatnak a sok mosástól a cipzár fogai, így vagy teljesen húzza le, vagy teljesen húzza fel őket – mi utóbbira szavazunk, ugyanis ellenkező esetben a többi ruhadarab szövete sérülhet, ha beleakad a lehúzott cipzárba.

5/10 Begombolja az ingeket

Jó ötletnek tűnhet, de nem az: sokkal jobban jár, ha kigombolja őket, ugyanis a gyakori huzavona a mosógépben azzal járhat, hogy előbb meglazulnak és leesnek a gombok, mint egyébként tennék. Inkább gombold ki az összes olyan ruhadarabját, aminél ezt megteheti.

6/10 Vár a szárítások között egy órát

Sokan kivárnak a szárítógéppel két adag ruha között egy órát azért, hogy pihentessék az eszközt, pedig erre az égvilágon semmi szükség nincsen. Sőt, sokkal hatékonyabb a folyamat, ha a szárító ki tudja használni az előző körből maradt hőt, így nem kell annyira felfűtenie a belső dobot. Inkább egymás után, rövid kihagyással szárítson kétszer!

7/10 Rosszul válogatja ki ruháit

Az alap, hogy a sötéteket, világosakat és színeseket külön mossa az ember, de tudta, hogy hatásos, ha anyagonként is válogat? A strapabíróbb, vastagabb anyagú dolgokat, mint a farmerek vagy a vastag, durvább kötött felsők, mossa együtt, és társítsa össze a finomabb, érzékenyebb ruháit is egymással! Így megnövelheti az élettartamukat.

8/10 Nem szellőzteti ki a mosógépet használat után

Öreg hiba, ha valaki azonnal becsukja használat után a mosógépét, a pára ugyanis benn maradhat, és penészedéshez, rossz szagokhoz vezethet. Néhány óra alatt kiszellőzik és megszárad, ekkor vissza lehet már csukni, de ne zárja le azonnal mosás után, ha nem szeretne utána ezzel vesződni.

9/10 Nem takarítja gyakran a mosógépét

Ahhoz, hogy ne legyen penészes, gombás, rossz szagú, vagy kevésbé hatékony a mosásban, a mosógépet bizony gyakran kell takarítani. A legtöbbnek elég, ha saját magát tisztító programját indítja el, és a gumi illesztéseknél kézzel kitisztítja az oda ragadt szennyeződést, így akkora munkát nem kell belefektetni – de arra figyeljen, hogy rendszeresen végezze el azért.

10/10 Nem fordítja ki a ruháit

Néhány ruhát jobb kifordítva mosni: ilyenek az érzékenyebb anyagok, és a kötöttek is, utóbbiak kevésbé bolyhosodnak a megoldástól. A farmerek és nadrágok zsebeit is fordítsa ki, hogy ezeket is kimossa a gép – így legalább biztosan nem marad bennük semmi, ami problémát okozhatna mosás során.

Kapcsolódó írásaink