Krónika

Megkezdődött a XII. kerületben talált szovjet rombológránát állapotának felmérése

Megkezdték a XII. kerületi Kiss János altábornagy utcában előkerült második világháborús betonromboló gránát állapotának felmérését a Magyar Honvédség tűzszerészei péntek délelőtt.

Megkezdődött a XII. kerületben talált szovjet rombológránát állapotának felmérése
Horváth Csaba tűzszerész alezredes a XII. kerületi Kiss János altábornagy utca egyik társasházának a kertjében, a földmunkák során előkerült, 203 milliméteres szovjet gyártmányú betonromboló gránát mellett, a hatástalanítás előtt 2023. október 6-án. A hatástalanítás idejére kiürítették és lezárták a környéket, ez több mint négyezer ott lakó embert érint
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Gajdos Milán főhadnagy, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a rendőrség lezárta a szükséges területet és a tűzszerészek megkezdték a 110 kilogrammos szovjet rombológránát állapotfelmérését.

Hétfőn földmunkálatok közben találták meg a 203 milliméteres betonromboló gránátot a Kiss János altábornagy utca egyik társasházának kertjében. A robbanótest biztonságos állapotfelméréséhez, illetve mozgatásához a rendőrség mintegy 250 méter sugarú körben lezárta pénteken a kora reggeli órákban az érintett területet.

A korlátozás több lakóházat és több mint négyezer embert érint. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a lezárás és kiürítés érinti a teljes Beethoven utcát, a Hertelendy utcát, a Kléh István utcát, a Szoboszlai utcát és az Ugocsa utcát. A lezárás érinti továbbá az Alkotás utca 31-47. közötti épületeket, a Böszörményi út 30-32. szám D. épületet, a Böszörményi út 16-28., a Brassai Sámuel utca 3-5., a Dolgos utca. 1-19., a Királyhágó utca 10-18., a Kiss János altábornagy utca 22-42. és 19-39., a Márvány utca 36-50. és 27-29., a Nagy Jenő utca 2-6., valamint a Tartsay Vilmos utca 14-30. és 1-21c. közötti ingatlanokat.

A lezárások a közösségi közlekedést is érintik: a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint reggel 7 órától 13 óráig a 210-es és az e210-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Királyhágó utca megállót a Gyöngyösi utca M felé. A 210-es és az e210-es autóbusz a Böszörményi út-Jagelló út-Csörsz utca-Alkotás utca-Márvány utca útvonalon közlekedik és megáll az 59-es villamos Kiss János altábornagy utca megállójában, továbbá a 139-es, valamint a 212-es autóbusz érintett megállóiban.

Terelve közlekedik a 105-ös autóbusz is, nem érinti a Kiss János altábornagy utca, a Nagy Jenő utca, a Márvány utca és a Királyhágó utca megállót a Gyöngyösi utca felé. A 105-ös autóbusz a Csörsz utca-Alkotás utca-Márvány utca útvonalon közlekedik és megáll a 139-es, valamint a 212-es autóbusz érintett megállóiban.

A hatástalanítás idejére péntek reggeltől a Hegyvidéki Önkormányzat befogadási helyet hozott létre a Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal alagsori nagy tárgyalótermében (Böszörményi út 23-25.).

Kapcsolódó írásaink