Krónika

Fény derülhet a titokzatos graffitiművész, Banksy személyére

Az évek óta ünnepelt Banksy személye valóságos rejtély a sajtó és a nyilvánosság körében

Andrew Gallagher rave-zenész és graffitiművész rágalmazás miatt pereli a „Banksyként ismert művészt”. A Banksy műalkotásait forgalmazó Pest Control Ltd. ugyancsak alperese az eljárásnak - írta meg a Nők Lapja.

Fény derülhet a titokzatos graffitiművész, Banksy személyére
Banksy mű Londonban
Fotó: NorthFoto

Bár Gallagher ügyvédei titoktartásra hivatkozva nem adnak ki információkat az ügyről, a bírósági meghallgatás évtizedek után leleplezheti Banksyt.

Lassan 30 éve folyik a tippelgetés arról, hogy vajon ki lehet Banksy, ez a szociálisan érzékeny témájú graffitiket festő művész. Banksy jellemzően lepukkantabb környékek falaira fújja képeit, aminek a tulajdonosok általában örülnek – hiszen a házuk így felértékelődik. Az idők során sokan „gyanúba keveredtek”. Szóba került Banksyként a Massive Attack-énekes, Robert Del Naja, a Gorillaz sztárja, Jamie Hewlett, sőt az Art Attack műsorvezetője, Neil Buchanan is.

Van azonban még egy név a kalapban, a most ötvenéves Robin Gunningham festőművészé, aki eddig különösebben nem nyilvánult meg az ügyben. Gallagher Banksy elleni perének első alpereseként viszont valamiért ő van megnevezve.

Az szinte bizonyosra vehető, hogy Banksy bristoli, az ottani médiumok pedig már célozgattak rá, hogy esetleg Gunningham lehet a világhírű gerillaművész, de bizonyítani eddig senkinek sem sikerült a dolgot. A londoni Queen Mary Egyetem kutatói például megpróbálták összekötni Gunninghamet bizonyos 2004-ben, Jamaicán kifújt graffitikkel. A nem túl erős lábakon álló bizonyíték egy középkorú férfit ábrázoló fotó, aki éppen sablonokkal, vázlatfüzettel és spray-vel dolgozik valamin.

Banksy viszont üzenetben tagadta, hogy ő volna a fényképen látható férfi, és Gunningham szülei sem ismerték fel benne édesgyermeküket.

Banksy saját első kiállítása 2001-ben volt, de csak pár évvel később, a Turf War bemutatóján kapták fel igazán. Ezután fújta például a Lány léggömbbelt, amit egy Sotheby’s aukción daráltak le, épp, miközben 18,6 millió fontért (25,4 millió dollár) ütötte le valaki. A művész Exit Through The Gift Shop című dokuját a Sundance fesztiválon mutatták be, és 2010-ben Oscarra jelölték. 2015-ben pedig Weston-super-Mare-ben létrehozta a „Dismaland” nevezetű rendhagyó vidámparkot, telis-teli disszonáns műalkotásokkal.

Kapcsolódó írásaink