Krónika

Újabb szirupokban találtak mérgező vegyületet az indiai hatóságok

Több halálos mérgezést is okoztak már a szirupok

Mérgező vegyületeket talált az indiai gyógyszerhatóság a Norris Medicines által gyártott köhögéscsillapító szirupokban – szerepel a kormány által kiadott jelentésben, számol be az origo.hu.

Újabb szirupokban találtak mérgező vegyületet az indiai hatóságok
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A gyógyszerekben hasonló mérgező vegyületet találtak, mint a tavaly Gambiában, Üzbegisztánban és Kamerunban számos gyermek halálához köthető szirupokban. Az állami élelmiszer- és gyógyszerügyi biztos szerdán közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy a Norris Medicines gyárának szeptemberi vizsgálata után felfüggesztették a gyógyszergyártást közegészségügyi körülményekre hivatkozva.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztusi jelentése szerint az Irakban árusított köhögéscsillapító termékekben is elfogadhatatlan mennyiségű mérgező vegyületet találtak.

Az indiai gyártású szirupot visszahívták Irakban.

Az indiai gyógyszerszabályozó hatóság a Fourrts indiai vállalat által gyártott köhögéscsillapító szirup három, augusztusban piacra dobott terméksorában is mérgező anyagokat talált.
A vállalat elnöke augusztusban azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a közelmúltban vizsgált szirupok vizsgálata során nem találtak mérgező anyagokat. Elmondása szerint nem érkezett jelentés hozzájuk halálesetről vagy káros hatásokról, az iraki piacra bocsátott termékeiket pedig elővigyázatosságból visszahívták.

Kapcsolódó írásaink