Krónika

Nincs örökös eltiltás a horgászatban, a pénzbírságnak viszont van felső határa

A területileg illetékes halgazdálkodási hatóság hozza meg a határozatokat a szabálytalan horgászok ügyében. A Pecaverzum Megtudta, a kiszabható halvédelmi bírságoknak van felső határa, örökre viszont senkit sem lehet eltiltani a horgászattól, többszöri elkövetés esetén azonban a büntetési tételek összeadódnak, olvasható a pecaverzum.hu-n megjelent cikkben.

Nincs örökös eltiltás a horgászatban, a pénzbírságnak viszont van felső határa
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Burger Zsolt

A Pecaverzum sajtómegkereséssel fordult a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Halgazdálkodási Hatóságához, hogy többet megtudjunk a rettenthetetlen behúzós orvhorgász, F. Gy. balatonfűzfői lakos ügyeiről.

A már korábban is eltiltott, megbírságolt és esetenként akár hat bottal is pecázó F. Gy.-t idén már négyszer elmarasztalta a halgazdálkodási hatóság, amely 2.225.475 forintos halvédelmi bírsággal és 100 hónapos horgászattól való eltiltással büntette.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal honlapunk megkeresésre küldött válaszában leírta, hogy konkrét hatósági ügyekben részletes tájékoztatás nem adható, általánosságban azonban elárultak néhány információt.

„Ismétlődő szabálysértés esetén a hivatal bírsághatározataiban a jogszabályokban meghatározottak szerint folyamatosan növekvő összegű bírságokat és egyre hosszabb mértékű horgászattól való eltiltást szab ki” – közölték.

Azt is hangsúlyozták, hogy amennyiben a szabálysértő a bírság megfizetésének nem tesz eleget, a hivatal a bírsághatározatokat a végrehajtó hatóságnak átadja végrehajtásra.

„A kiszabható bírságoknak és eltiltásoknak van felső határa, örökös eltiltás ugyanakkor nincs” – tették hozzá.

A horgászat során használt eszközök lefoglalásával és F. Gy. esetleges rendőrségi ügyével kapcsolatban a tájékoztatás szerint a kormányhivatal nem illetékes.

Megkérdeztük azt is, hogy mit gondol a hatság arról a horgászberkekben terjedő pletykáról, miszerint F. Gy. eladhatja a kifogott halakat, és azzal akár több pénzt is kereshet, mint amekkora bírságokat be kell fizetnie. Erre azt reagálták, hogy a feltételezésekre vonatkozóan nem rendelkeznek adattal.

„A kormányhivatal az illetékességi területén kapott minden bejelentést kivizsgál, és szükség esetén hatóságilag fellép a szabálysértő horgászokkal szemben” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy 2023-ban mintegy 32 esetben szabtak ki bírságot halvédelmi jogcímen.

A törvény szerint a halgazdálkodási hatóságok 2-36 hónapig terjedő horgászattól való eltiltást szabhatnak ki, a többszöri elkövetés esetén a hónapok összeadódnak. A halvédelmi bírság felső határa 2 millió forint, ennél nagyobb összeg megfizetésére egyszeri alkalommal nem kötelezhetik a horgászokat, de a büntetési tételek itt is halmozódnak. Így lehetséges, hogy F. Gy. már több mint 2,2 milliónál jár idén.

Kapcsolódó írásaink