Krónika
Legendás méltatást kapott két magyar cukrászda
Egy népszerű gasztronómiai világtérkép két magyar cukrászdát is beválogatott a Föld legendás desszertezői közé

Azt nem lehet tudni, hogy a 150-es lista sorrendje milyen szempontok szerint alakult ki, azt azonban írják, hogy a kulináris örökség mellett figyelembe veszik az adott hely történelmi fontosságát is.
Mindezek alapján az első három helyezett kilétében nincs is igazán meglepetés: az élen a lisszaboni Pastéis de Belém végzett, ahonnan a klasszikus, az 1837-ben nyílt cukrászda nevét is viselő süti származik.
A második helyezett az 1864-ben nyílt Hafiz Mustafa lett Isztambulból, ahol isteni a baklava.
A dobogóra még az 1876 óta üzemelő bécsi Café Central fért fel. A kávézónak nem csak az almás rétese világhírű, de a vendégköre is: Hitler, Trockij, Freud – csak hogy a legnagyobb neveket említsük.
A magyarokat egy kicsit – de csak tényleg egy kicsit lejjebb kell keresni: a 14. helyen ugyanis a budapesti Daubner Cukrászda szerepel. Az 1901-ben indult desszertezőről a TasteAtlas így ír: egy hely, amely a torták, sütemények és édességek széles választékáról ismert. Ezek közül is a dobostortát ajánlják kóstolásra, amely követi a hagyományos receptet.
A másik magyar helyszín a nyitóképen is látható New York Café: a lista 32. helyezettjéről a világ legszebb kávézójaként írnak, mely 1894-ben nyitott meg, és hamar írók és művészek központi helyévé vált, valamint fontos szerepet töltött be Budapest kulturális életében. Kiemelkedő finomságnak tartják a New York csokoládétortát, amelyet aranylevél is borít, az íz és a környezet párosát pedig „érzéki kényeztetésként” írják le.