Krónika

Hamis útlevelekkel csempészett volna kölyökkutyákat

Hamis állatútlevelekkel próbált öt kölyökkutyát Németországba juttatni egy román nő, akinek az autóját Komárom-Esztergom vármegyében ellenőrizték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai – közölte a NAV szerdán.

Hamis útlevelekkel csempészett volna kölyökkutyákat
Nemzeti adó- és vámhivatal
Fotó: MH-archív/Papajcsik Péter

A pénzügyőrök rutinellenőrzésre az M1-es autópálya Concó pihenőjébe kísérték ki az autóst. A Moldovából Németországba tartó nő a jármű csomagterében, két rozsdás ketrecben öt golden retriever „jellegű” kutyát szállított – írták a közleményben.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Mathieu Thomasset

Az állatok szállítására és utazására vonatkozó szabályok ellenőrzésekor kiderült, hogy a kisállatútlevelek házilag, vélhetően színes nyomtatóval készültek – tették hozzá.

A pénzügyőrök értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy az ebeknek oltásuk, csipjük és valódi okmányuk sincs. Az állatorvos a hamis papírokat lefoglalta, a kutyákat egy alapítvány befogadta.

A közlemény szerint a NAV idén 32 kölyökkutya kereskedelmét hiúsította meg Nyugat-Magyarországon. „Az elmúlt évben lovat, fenyőrigót, tengelic madarat és macskákat is találtak már szolgálat közben a NAV járőrei” – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink