Krónika

A kisújszállásiak szívében Karikó Katalin már régen Nobel-díjas volt

A 888-nak nyilatkozó Vágó Lajos, a Kisújszállásról elszármazott Karikó Katalin egykori iskolatársa szerint az alföldi kisváros lokálpatriótái némileg csalódottan vették tudomásul, hogy szűkebb pátriájuk szülötte nem korábban, 2021-ben vagy 2022-ben vehette át az elismerést.

A kisújszállásiak szívében Karikó Katalin már régen Nobel-díjas volt
Karikó Katalin
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Természetesen mi, kisújszállásiak, sőt, a környéken élők is úgy vélték, hogy Kati már tavaly vagy tavaly előtt megkaphatta volna a Nobel-díjat – nyilatkozta a 888-nak Vágó Lajos, az egykori iskolatárs.

Azért így sem történt nagy baj, hiszen végül megkapta azt az elismerést, amire már – szerintünk – korábban is rászolgált, elvégre a covidjárvány tombolása idején szinte nem is létezett olyan médiafelület, ahol ne írtak volna róla.

Ugyanabba az általános, majd később középiskolába jártunk. Arról nem is beszélve, hogy Kati már nagyon korán megcsillogtatta egészen kivételes tudását, tehetségét, míg én – finoman szólva – nem annyira tartoztam az éltanulók közé. Ám a többi alföldi kisvároshoz hasonlóan, Kisújszálláson is mindenki ismert mindenkit, nem is beszélve arról, hogy Katiék az Ostrom utcában, alig száz, kétszáz méternyire laktak tőlünk. Ráadásul, az édesapja hentes volt, csakúgy, mint az én nagybátyám – emlékezett vissza az iskolatárs.

– Egy kicsit talán minden alföldi ember a magáénak érezheti Katit és a Nobel-díjat is – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink