Krónika

Óriási büntetést kaphatnak a szemüveges sofőrök

A szemüveges járművezetőket akár ezer fontra (mintegy félmillió forintra) is büntethetik az Egyesült Királyságban, ha megszegik a szabályokat – számolt be az Origo.

Óriási büntetést kaphatnak a szemüveges sofőrök
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A Járművezetői és Járműengedélyezési kormányzati Ügynökség figyelmeztette a látásproblémákkal a vezetőket, hogy akár ezer fontnyi bírságot és három büntetőpontot is kockáztatnak azzal, ha nem viselnek olyan szemüveget vagy kontaktlencsét, amellyel tökéletesen látnak. Az ilyen hanyagság ugyanis növeli az utakon bekövetkező balesetek lehetőségét – írták.

Az előírások szerint a rövidlátóknak vagy más szembetegségben szenvedőknek vezetés közben szemüveget vagy kontaktlencsét kell viselniük, hogy teljesen tisztán lássanak az úton. A szabályok szerint a járművezetőknek képesnek kell lenniük arra, hogy (szükség esetén szemüveggel vagy kontaktlencsével) 20 méterről el tudják olvasni a 2001. szeptember 1-je után gyártott autó rendszámtábláját. Emellett az autóvezetőknek megfelelő látómezővel is rendelkezniük kell, erről pedig az optikusok tudnak részletesebb tájékoztatást adni – számolt be lap.

Kapcsolódó írásaink