Krónika

Városi legendák…Rejtélyes kísértetjárások Újpesten

Az újpesti „szellemtömb” lakói közül, azok is hinni kezdtek a túlvilágban, akik addig szkeptikusak voltak

Azok, akik megtapasztalták az ijesztő, sőt néha horrorisztikus paranormális eseményeket, amelyekre nem nagyon volt fizikai magyarázat, azonnal hinni kezdtek a túlvilági jelenlétben. Mindez felerősödött, amikor kiderült, hogy a paneltömb egy óriási, kihantolatlan sírkertre épült.

Városi legendák…Rejtélyes kísértetjárások Újpesten
Újpesti szellemtelep a Pozsonyi utcai paneltömb
Fotó: wikipedia

Újpestet 1950-ben csatolták Budapesthez városfejlesztés céljából. Az akkor ott nyugvó 87 sírkertből 75-öt felszámoltak, köztük a Magdolnavárosi sírkertet is. Egyre nagyobb volt a rendezetlenség és számos sírkertet a hajléktalanok lakták. Volt olyan, a társadalomtól leszakadt és elszegényedett, aki a sírok között vetett véget az életének. Később egy vasúti kocsi szikrája a fél sírkertet felégette.

A hamvasztás hazánkban 1968-tól volt lehetséges, így a sírkertekből kihantolt emberi maradványok, igen nagy fejtörést okoztak az építészeknek. Sokat elszállítottak, viszont döbbenetes mennyiséget hagytak ott az építési területeken.

Az új városrész fejlesztési terve miatt 17 ezer panellakás épült a környéken. Itt volt megtalálható a Pozsonyi utcai lakótömb is. Ez a lakótelep tekinthető az itt lakók szerint, a „szellemtelep” centrumának, hiszen az említett Magdolnavárosi sírkert fölött építették.

A panelek építésekor folyamatosan kerültek elő a földből emberi maradványok, leginkább csontok. A munkások között hamar szárnyra kapott az a hír, hogy az épülőben lévő üres paneleket éjszakánként sötét suhanó alakok népesítik be. A munkaeszközök meghibásodásainak a száma, bőven az átlagon felüli volt. A legendák szerint volt olyan is, amikor önmaguktól indultak be árammal működő eszközök, majd váratlanul leálltak működés közben.

A Pozsonyi utcai panelház tizedik emeletén a munkások folyamatosan árnyakat és villanásokat figyeltek meg és nem is egyszer áramkimaradások voltak.

A városi legendában megemlítenek egy foltot, amelynek a bűze belengte a környéket és semmilyen módszerrel nem lehetett kitakarítani. Ugyanitt egy ismeretlen okból kinyílt vízcsap öt teljes emeletet árasztott el, ami miatt nem engedték az embereket beköltözni az új lakásokba. Szerencsére, mert ugyanez a lakás, ahol ez a vízcsap meghibásodás történt, lángra kapott, kigyulladt és a tűz átterjedt a körülötte lévő öt lakásra is. Ezt az emeletet a munkások vasráccsal zárták le és a liftből kiszerelték a tizedik emelet gombját.

Azonban az igazi rettegés akkor vette kezdetét, amikor az egyik éjszakai őr azt állította, hogy látott elsuhanni maga körül egy fekete alakot. Az új lakók, bár hallottak pletykákat a házról, de örültek az új lakásnak és a beköltözésnek, így nem vették figyelembe a szárnyra kapó legendákat. Ekkor még nem sejtették, hogy valójában sosem lesznek egyedül.

Nem kellett sok idő és az új lakók között megkezdődött a beszélgetés, hogy kit, milyen túlvilági atrocitás ért. Voltak, akik az éjszaka közepén feltűnő alakokról beszéltek, mások az állandó suttogásokra panaszkodtak és volt olyan is, aki az ütemes kopogások miatt nem tudott aludni éjszakánként.

Az ennél is kellemetlenebb esetek egy láthatatlan erő vagy kéz érintéséről adtak hírt, amely néha finoman, néha pedig olyan erővel lökte meg a lakásban élőket, hogy elestek. A villanykapcsoló érintése nélküli le és felkapcsolódása a lámpának, a tévé vagy a rádió magától váltott csatornát vagy kapcsolt ki és be jelenségek, szinte a mindennapok részévé vált.

Egy házaspár a kutyáját sétáltatta este a panelház előtt, amikor a szemük láttára menekült el a házból rettegve egy négytagú család.

Egyre több lakás lett eladó, mert az új lakók inkább a kiköltözést választották. Sokan vizsgáltatták a műszaki állapotát a háznak, az áram hálózatot, hogy nincs-e meghibásodás, de semmi problémát nem találtak a szakemberek az áramhálózatban.

A környékben egyre többen beszélték, hogy éjszakánként egy ijedt kislány igyekszik haza a házak tövében. A sötét éjszakában, amikor az újpesti templom harangja éjfélt üt, a kislány mögött árnyak hada sorakozik fel egyszerre.

Az elbeszélések szerint, még ma is érezhetők ezek a jelenségek a városrészben.

Azonban mai napig nem lehet tudni, hogy ennek a legendának csak annyi az alapja, hogy valaki, valamikor elkezdett erről beszélni és a pletyka terjedni kezdett vagy a fizikai eseményeken túl, valóban érezték a túlvilági erők jelenlétét. Talán a ki miben hisz vagy akar hinni elmélet, itt is érvényesül.

Kapcsolódó írásaink