Krónika

Eláruljuk, mikorra várható az őszi csillaghullás

Érdemes a következő napokban egy meleg teával és egy pokróccal kényelmesen elhelyezkedni a szabad ég alatt, hiszen ebben az időszakban is záporoznak a hullócsillagok, olvasható a Riposton megjelent cikkben.

Eláruljuk, mikorra várható az őszi csillaghullás
Csillaghullás
Fotó: NorthFoto/Xinhua News Agency/eyevine/Marios Lolos

Idén nyáron kimaradt a nyári csillaghullásból? Vagy egész egyszerűen egyet sem látott? Sebaj! Érkezik az őszi csillaghullás, és bár már szüksége lesz egy vastag pulóverre is, semmiképp se hagyja ki!

A nyári Perseidák meteorraj után ősszel két meteorraj is „elhúz felettünk”. Az Orionidák meteorraj október másodikától egészen november hetedikéig, míg a Draconidák meteorraj október hatodikától tizedikéig figyelhető meg. Ha az ősz folyamán mindenképp szeretné még kívánni egyet a lehulló csillagoktól, akkor azt október 20. és 23 között és október 7–8-án teheti meg, hiszen ekkorra várható a csillaghullások maximuma. Csillaglesre a legalkalmasabb olyan városon kívül eső helyre látogatni, ahol kisebb a fényszennyezés, hiszen egy sötét égbolton nagyobb eséllyel látjuk meg az égi jelenséget. Szerencsére a Drakonidák meteorraj feltűnése pont újhold közeli időpontra esik, így a Hold fénye nem lesz olyan erős.

A hullócsillagokat azért figyelhetjük meg ezekben az időszakokban, mert a Föld ekkor halad keresztül a fent említett meteorrajokon. A csillagok ugyanis igazából nem potyognak le az égről, szerencsére. A hullócsillagok igazából kő- és pordarabok, azaz meteoroidok. Ezek a pici vagy épp óriási méretű meteoroidok őrületes tempóval száguldanak a világűrben, s összeütközve a föld légkörével felizzanak és elpárolognak. Ahogy becsapódnak a légkörbe, fölmelegítik a levegőt, amire az úgy reagál, hogy világítani kezd. Igazából ezt az égi jelenséget hívja a köznyelv csillaghullásnak.

Kapcsolódó írásaink