Krónika

A vad ázsiai elefántok egyedi rejtvényfejtő képességgel bírnak +VIDEÓ

Az individuális innovációt az intelligencia egyik jelének tekintik a fajokon belül, az egyik faj, az elefántok régóta érdeklik a kutatókat kifinomult problémamegoldó képességük miatt. Egy újonnan az Animal Behaviour magazinban publikált tanulmány kidolgozott egy hat hónapos tanulmányt, amely dokumentálta az indivuduális vad ázsiai elefántok képességét, hogy rejtvények megoldásával hozzájutnak az élelemhez – írja a New Yorki Városi Egyetem honlapján – számolt be az Origo.

A vad ázsiai elefántok egyedi rejtvényfejtő képességgel bírnak +VIDEÓ
Ázsiai elefánt
Fotó: NorthFoto

A tanulmányt a Thaiföldön, Kanchanaburiban, a Salakpra Természetvédelmi Területen végezték: mozgásaktivált kamerákkal 77 vad ázsiai elefántot figyeltek meg, akik ahogy közeledtek a rejtvénydobozhoz, feldöntötték azokat, hogy megpróbálják kinyitni a dobozokat, amelyekben három különbözően kialakított, nagyon aromás kenyérfát tartalmazó rekesz volt. A rekesztől függően, amelyikkel az elefánt kölcsönhatásba került, a kenyérfa elérhető volt úgy, hogy meghúznak egy láncot, mire az ajtó az elefánt felé nyílt úgy, hogy vagy be kellett tolni az ajtót, amely a dobozba nyílt, vagy az ajtót jobbra kellett csúsztatni, és azáltal nyílt ki. Az elefántoknak függetlenül kellett kölcsönhatásba kerülniük a rejtvénydobozokkal ahhoz, hogy rájöjjenek, hogyan nyílnak ki a rekeszek – írták.

A portál szerint a kutatók azt találták, hogy azok az elefántok, akik gyakrabban kerültek kapcsolatba a dobozokkal, és kitartóbbak voltak, sikeresebbek voltak az étel megszerzésében mindhárom rekesz esetén. Általánosan tizenegy elefánt oldott meg egy rekesztípust és nyolc oldott meg két rekesztípust. Öt elefánt oldotta meg mind a hármat, így ők voltak a leginnovatívabbak.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink