Krónika

Kiderült, melyik közösségi oldalon találhatunk a legnagyobb arányban valótlanságot

A Twitter néven ismert X messze elmarad a dezinformációellenes uniós normáktól

Az X közösségi hálózaton terjed legnagyobb arányban a dezinformáció – jelentette ki keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos – írja a Karpatalja.info.

Kiderült, melyik közösségi oldalon találhatunk a legnagyobb arányban valótlanságot
A biztos felszólította a közösségimédia-platformokat, hogy fokozzák a dezinformáció elleni küzdelmet, és a Kremlt nevezte meg az Európai Unió felhasználói ellen irányuló félrevezető online tartalmak egyik fő mozgatórugójaként
Fotó: AFP/Nurphoto/CFOTO

Az uniós biztos elmondta, hogy a bizottság elemzést készített három uniós tagállamban, Spanyolországban, Lengyelországban és Szlovákiában, és arra az eredményre jutottak, hogy a korábban Twitter néven ismert X messze elmarad a dezinformációellenes uniós normáktól.

A Twitter 2018-ban aláírta az önkéntes együttműködésről szóló kódexet, amely szerint a további több tucat aláíró online platformmal egyetemben eldöntheti, milyen kötelezettségeket vállal a dezinformáció elleni küzdelemben. Az azóta Elon Musk amerikai milliárdos tulajdonába került cég kilépett az egyezségből. Bár a kódexhez való csatlakozás önkéntes, egyes elemei a múlt hónapban hatályba lépett uniós digitális szolgáltatásokról szóló törvénybe is bekerültek, és ezek az X-re is vonatkoznak. A törvényt megsértő vállalatokra a globális bevételük akár hat százalékának megfelelő összegű bírságot szabhatnak ki, vagy akár ki is tilthatják őket a webfelületekről.

Elon Musk jól tudja, hogy a kódex elhagyásával nem kerülheti el a büntetést, mert most már teljes mértékben érvényben van a digitális szolgáltatásokról szóló törvény. Azt üzenem a Twitternek, hogy be kell tartania a törvényt, mert mi figyelni fogjuk, mit csinál – figyelmeztetett Jourová.

A biztos felszólította a közösségimédia-platformokat, hogy fokozzák a dezinformáció elleni küzdelmet, és a Kremlt nevezte meg az Európai Unió felhasználói ellen irányuló félrevezető online tartalmak egyik fő mozgatórugójaként.

Kapcsolódó írásaink

Elon Muskkal találkozott Novák Katalin

ĀElon Musk nem tudott eljönni a Budapesti Demográfiai Csúcsra, most Texasban pótoljuk a találkozót, részletek holnap – írta közösségi oldalán a köztársasági elnök