Krónika

Rekordértékű drogszállítmányt fogtak el Írország partjainál

A hatóságok szerint több mint 2,2 tonna kokaint foglaltak le

Írország történetének legnagyobb, 157 millió euró értékű drogszállítmányát foglalták le egy panamai zászló alatt közlekedő teherhajón egy keddi tengeri műveletben.

Rekordértékű drogszállítmányt fogtak el Írország partjainál
Képünk illusztráció
Fotó: AFP / PATRICIA DE MELO MOREIRA

Az ír hatóságok szerint a fedélzeten talált több mint 2,2 tonna, átszámítva mintegy 60 milliárd forint utcai értékű kokain lefoglalásával nagy csapást mértek a drogcsempészekre.

A PA brit hírügynökség beszámolója szerint az ír hadsereg egyik különleges alakulatának tagjai egy helikopterről ereszkedtek le köteleken a 190 méteres áruszállító hajó fedélzetére. A biztonsági erők figyelmeztető lövéseket is leadtak. Az ömlesztett árut szállító hajót a dél-írországi Cork kikötőjébe kísérték.

A hatóságok a legénység három tagját őrizetbe vették, a 60, 50 és 31 éves férfiakat szervezett bűnözéssel vádolják. A nyomozók abból indulnak ki, hogy a kábítószer egy dél-amerikai drogkartelltől származik, és részben Írországba, részben más európai országokba akarták küldeni.

A hatóságok egy összetett műveletről beszéltek, amelyben a haditengerészet mellett kábítószerügyekre szakosodott nyomozók és a vámhatóság szakemberei is részt vettek.

Kapcsolódó írásaink