Krónika

Minden eddiginél több interaktív programot kínál az NKE a Kutatók Éjszakáján

Minden eddiginél több interaktív programmal, a mesterséges intelligenciáról szóló előadásokkal, Enigma kódológéppel, VR-repülőszimulátorral és drónszimulátorral is várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) pénteken.

Minden eddiginél több interaktív programot kínál az NKE a Kutatók Éjszakáján
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika campusa
Fotó: Facebook/Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Az egyetem a honlapján azt írta: pénteken a Ludovika Campuson kerekasztal-beszélgetést rendeznek a bullyingról, a politikai ideológiák múltjáról és jelenéről, a lengyel haderőreformról, valamint az új űrkorszak biztonságpolitikai kihívásairól. Több előadás is foglalkozik a mesterséges intelligencia aktuális kérdéseivel: szót ejtenek a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság kapcsolatáról, a mesterséges intelligencia szerepéről a profilalkotásban és a technológiai fejlődés munkaerőpiaci hatásairól. Megvitatják azt is, legyőzi-e a mesterséges intelligencia a természetes intelligenciát.

Minden eddiginél több interaktív programmal várja az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pénteken
Minden eddiginél több interaktív programmal várja az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pénteken
Fotó: Facebook/Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Az Orczy-parkban szolgálati kutyás bemutató lesz, és az érdeklődők vezetéses látogatás során megnézhetik a tavaly megnyílt, az 1808-1945 közötti időszakot több száz, eddig soha nem látott műtárggyal, fotóval és dokumentummal, eddig ismeretlen filmfelvételekkel, modern, digitális vetített és VR-élményelemekkel bemutató Ludovika Történeti Kiállítást is a Ludovika szárnyépületében. A tematikus séták során a látogatók megtudhatják, éltek-e elefántok a 19. századi Orczy-kertben, és megismerhetik a Ludovika szomszédságában található 1956-os emlékhelyek történeteit.

A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus a korszerű hadászati technikák és a katonai műveletek hátterében meghúzódó stratégiai okok iránt érdeklődőket várja. Bemutatják, miként történhet a kis-, és közepes teljesítményű drónok bevetése a harcmezőn, és hogyan veszik fel velük a harcot a vállról indítható légvédelmi rakéták. Lehetőség lesz megismerni a Magyar Honvédség Kiberműveleti Parancsnoksága valódi Enigma kódológépének működését is.

Előadások is várják az érdeklődőket, például arról, milyen lesz a jövő hadserege, hogyan lehet együttműködni a mesterséges intelligenciával és a robotokkal, valamint arról, hogyan alkalmazhatók a virtuális megoldások egy bevetés során. A látogatók megtekinthetik a digitális katona egyéni felszerelését, és képet kaphatnak a rendszerek működéséről is.

Szolnokon a repülés világa iránt érdeklődők virtuális repülőszimulátoros bemutatón vehetnek részt, beülhetnek három Grippen JAS 39-típusú harcászati repülőgépbe és VR-szemüveg segítségével a pilótával együtt részt vehetnek a repülésben. A látogatók egy drónszimuláció segítségével megtapasztalhatják a pilóta nélküli légi járművek irányításának alapjait is. A látogatóknak bemutatják a rádiószondás mérési módszer lényegét, és egy szondát is felbocsátanak.

Láthatók lesznek meteorológiai szenzorokkal felszerelt pilóta nélküli repülőgépek is, amelyek új lehetőségeket nyitnak az időjárás-előrejelzések pontosabbá tételében, valamint egy magyar fejlesztésű 3D-s nyomtató látványos nyomtatási folyamatát is megnézhetik és annak végtermékét magukkal vihetik azok, akik ellátogatnak a Debreceni Egyetem szolnoki campusára.

Baján, az NKE víztudományi karán kipróbálható lesz egy drónszimulátor, a részvevők megismerkedhetnek a víztudományi labortechnikával és a műszerekkel, valamint egy rendhagyó szabadulószobával is. Utóbbi segítségével a résztvevők játékos feladatok megoldása közben ismerkedhetnek meg a vízmérnöki szakma rejtelmeivel. Kódok megfejtésével, lakatok kinyitásával kell harminc perc alatt kijutniuk a lakatra zárt irodából.

Baján is lesznek szakmai előadások, többek között a klímaváltozásról, a vírusok szerepéről az iparban, gyógyászatban és a víztisztításban, valamint a csapvíz és a palackozott vizek előnyeinek és veszélyeinek összehasonlításáról.

A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött.

Kapcsolódó írásaink