Krónika

Gőzmozdonyból készült szabadulószobát avattak Kápolnásnyéken

A műszaki régiségeket és a 20. század elejének hangulatát kedvelőknek sok örömet fog szerezni az új életre kelt szobormozdony

A kápolnásnyéki Halász-kastély kertjében védett ipari emléknek számító szertartályos gőzmozdonyból, vasúti kocsiból és szenes kocsiból átalakított szabadulószobát avatott a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány a napokban – írja a feol.hu

Gőzmozdonyból készült szabadulószobát avattak Kápolnásnyéken
Helyi összefogással új életre kelt Kápolnásnyéken a szobormozdony – szabadulószobaként látogatható
Fotó: L. Simon László Facebook-oldala

Hamarosan egy kiállítás is kapcsolódik a szabadulószobához, amely fotókon és eredeti táblákon bemutatja a térség vasúti történetét.

A mozdonyhoz csatolt szeneskocsi felújítása is megtörténik a közeljövőben. A cél az, hogy a minőségi turizmus fellendüljön a Velencei tó környékén.

A 326-os mozdonyt, amely így most új életre kel, az I. világháború előtt kezdték el gyártani. A Közlekedési Múzeumnak jelenleg 85 nem működő, muzeális értékű mozdonya van. Ezeket nevezik szobormozdonynak. Az intézmény anyagi forrásai azonban szűkösek, ezért is örvendetes, hogy a Velencei-tónál működött a helyi összefogás.

Kápolnásnyéken így a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány munkájának köszönhetően fogadhatja a műszaki régiségek és a 20. század elejének hangulata iránt érdeklődő turistákat a szépséges matuzsálem.

Az új szabadulószoba előzetes bejelentkezés után már látogatható.

Kapcsolódó írásaink