Krónika

Az egyetlen magyar nő, aki a Falcon 7X sugárhajtású honvédségi géppel repülhet

A három hajtóműves gép akár 15 ezer méteres magasságot is elérhet

A Falcon pilótafülkéjében és a repülő kiszolgálásában is helytállnak a fiatal katonák. Koller Kinga főhadnagy az egyetlen magyar nő, aki a Falcon 7X sugárhajtású honvédségi géppel repülhet – írja a hirado.hu.

Az egyetlen magyar nő, aki a Falcon 7X sugárhajtású honvédségi géppel repülhet
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Itt ülök ebben a csodálatos kilátású irodában, nem is tudnék mást mondani, hogy lehet-e repülőgépet ennél jobban szeretni” – mondta Koller Kinga. A pilótafülkében ülő fiatal közgazdász három nyelven beszél felsőfokon, de van mesterdiplomája például biztonság- és védelempolitikából is. Mégsem a diplomáciai pályába, hanem egy katonai nagymadárba szeretett bele.

„2020-ban volt az első felszállásom, csodálatos érzés volt. A Falcont megelőzően én is, ahogy a többi pilótatársam, kisebb géptípusokon repültem. Életemben először 21 évesen emelkedtem a magasba, az első egyedül repülés leírhatatlan élmény” – fogalmazott a főhadnagy, az egyetlen magyar nő, aki a Falcon 7X sugárhajtású honvédségi géppel repülhet.

A három hajtóműves gép képes akár 15 ezer méteres magasságot is elérni, végsebessége pedig megközelíti a hangsebességet.

„Ezzel a repülőgéppel váltottam valóra az álmomat, elmondhatom, hogy szinte minden kontinensen voltam. A repülőgép tulajdonságaiból adódóan, egy tankolással, és hogyha az időjárás is kedvez, Ázsia, Amerika vagy éppen Afrika legtávolabbi pontjaira is el tudunk menni.”

Hasonló kategóriájú gépet használ és tart hadrendben a NATO-tagországok hadseregeinek csaknem kétharmada. Elsősorban szállításai feladatokra, nemzetközi missziós és speciális erők célba juttatására, védett személyek szállítására használja a magyar honvédség.

„Aki szeretne folyamatosan szakmailag fejlődni a munkájában, aki kitartó, tudja hogy folyamatosan tanulni kell, mindig kell valamit újra átismételni, ambiciózus, nem szeretne hétfőtől péntekig, nyolctól négyig egy irodában ülni – hétvégén és éjszaka is szoktunk repülni –, és össze tudja hozni a magánéletével, tud ebben egy harmóniát kialakítani, annak én mindenképpen javasolnám, hogy erre a pályára jöjjön” – sorolta Koller Kinga.

„Elsőtiszt vagyok, tehát gyűjtöm a repidőt, gyűjtöm a tapasztalatokat, szeretnék majd én is kapitány lenni, de már most azt érzem, hogy amit szerettem volna és ami az álmom volt, hogy járjam a világot egy ilyen nagyon gyors és szupermagasan repülő, három hajtóműves szállítórepülővel, ezt elértem” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink