Krónika

A süllőállomány fekete napjai + FOTÓ

Halpusztulás történt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rakaca-víztározón. A havária leginkább a süllőállományt érintette, de más halfajok és rákok is elhullottak, olvasható a Pecaverzumon megjelent cikkben.

A süllőállomány fekete napjai + FOTÓ
Halpusztulás történt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rakaca-víztározón. A havária leginkább a süllőállományt érintette, de más halfajok és rákok is elhullottak
Fotó: Facebook/Rakaca-víztározó

A halpusztulás híréről a Borsodhir.hu számolt be a Rakaca-Tó Horgászegyesület szeptember 22-i, csütörtöki tájékoztatására hivatkozva.

– Sajnos a hír, ami itt, a közösségi médiában is terjed, igaz. Az épülő és egyre javuló süllőállomány fekete napjain vagyunk túl. Más fajok is elestek, de jellemzően a süllők – tudatta az egyesület.

Közölték, a halpusztulás oka csak akkor derülhet ki, ha a szakemberek által végzett vizsgálatok eredményei megszületnek.

Tudomásuk szerint a Horgászegyesületek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetsége (Hebosz) a tőle telhető intézkedéseket már megtette. A halőrök folyamatosan gyűjtik a tetemeket, ami a megjelent képek tanulsága szerint nem kis feladat.

– Reméljük, a vizsgálat eredményeit megosztja majd a Hebosz, hiszen sokan aggódunk. A halászati őröknek kitartást kívánunk! Reméljük, nem súlyosbodik a helyzet – írták.

Objektum doboz

A Rakaca-víztározó közösségi oldalán szeptember 24-én, vasárnap megjelent egy képgaléria. Látható, hogy hatalmas süllők vesztek oda nagy számban, de az elpusztult halak között akadt ponty, keszeg és amur is.

„Sok szép képet, pillanatot megosztottunk már, ez most nem azok közé tartozik” – fűzték a felvételekhez.

Aztán egy másik fotósorozatból kiderül, hogy nemcsak a halak, hanem a rákok is „megsínylik a jelenséget”.

Objektum doboz

A posztban megerősítették a korábbi információkat, miszerint a mintavétel megtörtént. „Tájékoztatás a halászati hasznosító megyei szövetségtől várható majd” – közölték.

Kapcsolódó írásaink