Krónika

Náci propaganda lenne a Tom és Jerry?

A dinamikus duót az utóbbi időben egyre több kritika éri

Tomot és Jerryt az utóbbi időkben egyre több kritika éri, mondván, hogy a rajzfilm elavult életszemléletet tükröz és rasszista, vagy hogy rossz hatással van a gyerekekre ez a sok erőszak - írta a promotions.hu.

Náci propaganda lenne a Tom és Jerry?
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Létezik egy olyan meglepő teória, hogy Tom és Jerry nem egyszerűen rasszista és erőszakos mese, hanem egyenesen náci propaganda.

A teória szerint még az első világháború alatt a német katonák Tomoknak hívták az angolokat, míg magukat Jerrynek becézték. A rajzfilm ugye arról szól, hogy a macska mindig el akarja kapni az egeret, de ez sosem sikerül neki, mert az egér furfangosabb, mindig kimászik a bajból és kitol vele.

Az elnevezés onnan eret, hogy az angol szlengben Tommy Atkinsnek szólították a brit hadsereg közkatonájáit, így a német katonák gyakran kiáltoztak „Tommies-t” a senki földjén, ha egy brit katonával akartak beszélni. Az első világháborúnak mindenesetre 1918-ban lett vége, míg az első Tomy és Jerry epizódot 1940-ben vetítették a mozik (igen, akkoriban még moziban lehetett nézni, a televízió épp csak elindult világhódító útjára).

A náci szót ma már olyan sok univerziális szitkoszóként használják, hogy már-már el is felejtődött a szó eredeti jelentése, ami alapvetően olyan felsőbbrendűségérzetet feltételez más népekkel szemben, ami mindent felülír. Ilyen értelemben a Tom és Jerryben nyilván nincs semmi propagandisztikus, hiszen szó sincs benne felsőbbrendűségről vagy zsidógyűlöletről. A németek természetesen magukat látták a jófiú szerepében, hiába voltak nácik. Erre persze lehetne azt mondani, hogy Jerry olyan válogatott kegyetlenségeket követ el a sorozatban, hogy az megkérdőjelezi, mennyire jó.

De Jerry nem ezért számít jónak, hanem mert mindig nyer.

Ez a gyerektörténet igazi tanulsága, hogy a jó nyer, a rossz veszít. Alapvetően erről szólt minden rész, amíg a társadalomtudósok rá nem fordították figyelő tekintetüket az ikonikus duóra. Persze ezt a teóriát tudjuk be csak holmi érdekességnek, ez még annál is komolyan vehetetlenebb, mint hogy az MGM ikonikus duójától erőszakos és rasszista lesz a gyerek.

Létezik azonban egy még viccesebb teória, ami arról szól, hogy Tom csak tetteti, hogy meg akarja enni az egeret, mivel ha erre valóban sor kerülne, fölöslegesség válnia a gazdák számára, akiknek ugye az első évtizedekben mindig csak a lábát láthattuk a sorozatban.

Kapcsolódó írásaink