Krónika

Talált tárgyért börtön járhat

Kincset találni viszont nagyon megérheti

Egy német férfi talált ezer eurót és leadta – meg is lett a gazdája, egy idős asszony. Itthon szigorú szabályai vannak a talált tárgyakkal való teendőknek - írta meg a Ripost.

Talált tárgyért börtön járhat
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Egy 48 éves férfi talált 1000 eurót a földön a müncheni vonatpályaudvaron. Leadta a rendőröknek, akik a kamerafelvételek alapján kiderítették: egy idős asszony ejtette el – majd el is jutott a gazdájához a pénz.

De mi történne itthon?

A szabály az, hogy amit talál, azt adja vissza, különben még börtönbe is zárhatják. A polgári törvénykönyv szerint ha a becsületes megtaláló nem tesz meg mindent, hogy a pénz visszakerüljön a jogos tulajdonosához, egy évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A törvénykönyv leírja, mit kell csinálnunk a talált dologgal, akár pénzről, akár más értékes tárgyról van szó. Az a szabály, hogy mindent meg kell tennünk a valódi tulajdonos megtalálására, ám ha tisztességesek vagyunk, és ez mégsem sikerül, a végén akár a miénk is lehet a megtalált pénz vagy tárgy.

A jogszabály ugyanis azt mondja, hogy ha nem jelentkezik a talált tárgyért a tulajdonos, vagy nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az övé, akkor többnyire a megtalálóé lehet.

Ha véletlenül tudjuk, hogy ki hagyta el a pénzt, tárgyat, akkor nincs más dolgunk, mint visszaadni. Ekkor nem kell bejelenti egyik hatósághoz sem.

Ha bankautomata nyílásában találunk pénzt, akkor a rendőrséget kell értesíteni. Nem éri meg trükközni, mert minden bankautomata be van kamerázva, tuti a lebukás...
Ha az utcán vagy máshol találunk valamit, és ismeretlen a tulajdonos, akkor azon múlik, mit kell csinálni, hogy hol találtuk az adott dolgot.

Ha közterületen, akkor az illetékes jegyzőnek kell átadni - akár a rendőrségen keresztül. Ha nem jelentkezik a jogos tulajdonos 3 hónapon belül, akkor a megtaláló megkaphatja a talált tárgyat, ha nyilatkozatot tett, hogy igényt tart rá. Ekkor még nem kerül a tulajdonába, csak használhatja - tulajdonosává csak akkor válik, ha a jogos tulajdonos egy éven belül nem jelentkezik.

A talált pénz vagy tárgy leadásáról minden esetben jegyzőkönyvet kell kiállítani és abból egy példányt kell kapnia a becsületes megtalálónak is.

Ha intézményben vagy bevásárlóközpontban találunk valamit, akkor a vezetőségen kell leadni, ha közlekedési eszközön, akkor a közlekedési társaság forgalmi irodáján, és ha nem találják meg a jogos tulajdonost, akkor az állam tulajdonába megy át.

Kincset találni viszont nagyon megérheti! Más a helyzet ugyanis, ha műemléki értékű ritkaságot vagy jelentős értékű vagyontárgyat, nagy összegű készpénzt találunk. Ezt a jog úgy hívja, hogy „kincstalálás”, és az államnak kell felajánlani, de a becsületes megtalálót jutalom illeti meg, ami általában a tárgy értékének egyharmada.

Kapcsolódó írásaink