Krónika

Mi mindenre jó az ecet?

Öt praktikus tanács

Az ecet nagyon hasznos a háztartásban. Ez nem is volt eddig sem kérdés. Mutatunk öt ötletet, amit ne hagyjon ki, ha takarítani készül – írta meg a Ripost.

Mi mindenre jó az ecet?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Hihetetlen, mennyi mennyi mindenre jó az ecet – ehhez eddig sem fért kétség. Most összeszedtünk néhány tippet, hogy hol használható még a háztartásban.

1. Mosás

Az egyszerű főzéshez használatos ecet varázsszerként hat, ha kézi vagy gépi mosásról van szó. Tökéletesen beválik öblítéshez, drága és vegyszerekkel teli öblítőszerek helyett.

2. Mikró

Feloldja az ecet a mikróba tapadt zsírt és ételmaradékot. Öntsön egy pohárba kb. 1 deci ecetet és ugyanennyi vizet. Tegye a mikróba, és a legmagasabb fokozaton járassa 5-10 percet. Ha lejár, már csak ki kell törölni a gép belsejét.

3. Sütő

Fogjon egy jénait, öntsön bele 1/2-1/2 arányban az ecetet, és a vizet, majd rakja a sütőbe. A sütőt állítsa a legmagasabb hőfokra, és hagyja benne az edényt nagyjából 2 órára. Utána érdemes a sütőt átsikálni, akár szódabikarbónás masszával és vízzel átmosni.

4. Vízkő

Csaptelepen keletkező vízkő ellen is szuper hatásos a szódabikarbóna: a fürdőszobai és a mosogatónál is. Törölje át a felületet egy ronggyal szárazra. Majd ecetbe áztatott ronggyal bugyolálja be a csaptelepeket. Öntsön még rá egy kevés ecetet így is, hogy jobban átitatódjon a felület és jobban oldódjon a vízkő. Hagyja rajta egy órán át, majd a szivacs érdes felületével sikálja meg a tisztítandó felületet. Majd száraz ronggyal törölje át.

5. Szemetes

Öntsön egy kevés ecetet egy darab száraz kenyérre. Tegye a kuka aljába, zárja le a tetejét, és hagyja ott éjszakára. Az ecetes kenyér magába szívja a kellemetlen bűzt. Ezután mossa át valami illatos tisztítószerrel, és öblítse át vízzel.

Kapcsolódó írásaink