Krónika

Százévesnél is öregebb lehet Matuzsálem, a világ legidősebb akváriumi hala

Egy új, korszerű genetikai eljárással megnézték, hogy a korábban 84 évesként számontartott, Matuzsálem nevű ausztráliai tüdőshal hány éves lehet, és nem kizárt, hogy százévesnél is öregebb – számolt be az Rtl.

Százévesnél is öregebb lehet Matuzsálem, a világ legidősebb akváriumi hala
Matuzsélem
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Burak Arik

1938 novemberében egy Matuzsálem nevű ausztráliai tüdőshal érkezett 231 másik hal társaságában a San Franciscó-i Steinhart Akváriumba egy óceánjáró fedélzetén. A Fidzsi-szigetekről és Ausztrália folyókból befogott halak közül egyedül a 969 éves korában elhunyt bibliai alakról elnevezett tüdőshal élte túl a következő évtizedeket, írja a Smithsonian Magazine.

Matuzsálem valóságos élő őskövület, ez az édesvízi halfaj körülbelül 28,4 millió éve jelent meg a Földön, közvetlen elődei pedig több 100 millió éve is vígan úszkáltak az ősvizekben – és azóta alig-alig változott valamit testfelépítése, biológiája – írták.

„Bár tudjuk, hogy Matuzsálem az 1930-as évek végén érkezett hozzánk, akkoriban nem volt módszer az életkorának meghatározására, így hihetetlenül izgalmas tudományosan megalapozott információkat szerezni a tényleges életkoráról” – írta Charles Delbeek, a Steinhart akváriumprojektjeinek kurátora a Kaliforniai Tudományos Akadémia közleményében.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink