Krónika
Beteg fantázia szülte a kannibál éttermet

Mostantól emberhúst is felszolgálnak egy tokiói étteremben. A „Resoto ototo no shoku ryohin” – magyarul: Az ehető haver – nevű vendéglátóipari egységben az emberhúst különleges fűszerezés után sütik ki, és szolgálják fel. Az árak száz és ezer euró (harminc- és háromszázezer forint) között mozognak adagonként, attól függően, hogy a test melyik részét készítik el. Nemzetközi hírügynökségek jelentései szerint az első ember, akit felszolgáltak, egy fiatal argentin férfi volt, aki maga ajánlotta fel a testét gasztronómiai felhasználásra.
2014 óta legális Japánban az emberhús fogyasztása, ennek egyetlen feltétele, hogy az adott személy ajánlja fel a testét, mielőtt meghal. A nevezett étteremben tányérra kerülőknek is írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy a haláluk után megehetik őket. Aki étlapra akar kerülni, annak különleges étrendet kell követnie, és fiatalon kell elhunynia ahhoz, hogy a húsa ehető legyen. A felajánlásért egyébként 9,6 millió forintnak megfelelő összeget lehet kapni. Az étterem a hírek szerint jól megy, a világ minden tájáról érkeznek a kíváncsi vendégek, emberjogi szervezetek viszont arra figyelmeztetnek, hogy a világ legszegényebbjei vannak nagy veszélyben, mivel közülük sokan ezt a módját választhatják annak, hogy a családjukon segítsenek.
A Foodyny száguldó ügynöke az első sokk után kutakodni kezdett, hogy kiderítse, valóban létezik-e ilyen étterem. A megnyugtató választ hamar meg is kapta: természetesen nem.
Ma már a világ egyetlen országában sem engedélyezik az emberhús fogyasztását, aminek etikai és egészségügyi okai vannak. Az etikait talán nem is kell magyarázni, az egészségügyi pedig az, hogy aki emberhúst eszik, az könnyen elkaphat egy nagyon veszélyes, gyógyíthatatlan degeneratív agybetegséget, az úgynevezett kurut. (A pápua új-guineai fore törzstől származik az elnevezés, ők még ötven évvel ezelőtt is ettek embert.) A kurut egyébként kacagó halálnak is hívják, mert a beteg a remegés mellett kényszeresen nevet egészen addig, amíg meg nem hal. A vég három-húsz nap alatt következik be.