Krónika

Megmagyarázhatatlan jelenség tűnt fel az égen

Szivárványszínű, furcsa jelenség látszott tegnap az égbolton

Komoran indított kedd reggel az időjárás, ugyanis sokan arra kelhettek, hogy zuhog az eső. A hidegfront szépen lassan az egész országot elérte, a felhők teljesen ellepték az égboltot. Előbb nyugaton, majd a középső tájakon esett, később az északkkeleti térségeket is elérte a zivatar. Ebből ma már semmi sem érzékelhető, ugyanis ismét beköszöntött a jó idő, vagyis inkább a nyári meleg. Aligha láthatunk ma felhőt, 30 fokot is mutathat a hőmérő – írja a promotions.hu.

Megmagyarázhatatlan jelenség tűnt fel az égen
Különös felhők
Fotó: Facebook/Időkép

Kedden azonban az eső mellett valami egészen különleges is felbukkant néhol az égbolton. Sokan lehet, hogy azt is hitték, hogy csak a szemük káprázik és csak emiatt látnak színes dolgokat a felhőkön. A jelenség hátterében azonban az áll, hogy amikor felszakadozott a felhőzet, kisütött a nap, itt-ott irizáló felhők színezték az eget.

De mik is azok az irizáló felhők?

Az Időkép szerint az irizáló felhő olyan légköroptikai jelenség, amelyet fényelhajlás okoz a közép - és magas szintű felhőkön. A felhő apró, nagyjából azonos méretű cseppecskékből áll, amelyek az adott szögben ráeső napfényt bontják különböző színekre. Így lehet az, hogy a felhőknél szivárványt látunk. A különleges dolgot pedig több helyen is lehetett látni kedden, legfőképp a fővárosiak csodálhatták meg.

Azonban a hét második napján egy másik különlegesség is megfigyelhető volt az égen, amely úgy hatott, mintha idegenek szálltak volna meg minket. Persze, erről szó sincs, csak a természet viccel velünk: megjelentek az úgynevezett mammák, amelyek a felhőernyőn gyönyörű alkonyati színekben pompáztak. Aki látta, biztosan elképedt, annyira gyönyörű látványban volt része.

Kapcsolódó írásaink