Krónika

Maffiagyilkosság, barterben? + VIDEÓ

Maffiagyilkosság, barterben – Magyarországon szinte példa nélküli, hogy egy gyilkosságot a szomszédos állam egyik legerősebb maffiacsoportjának támogatásával hajtsanak végre, hogy aztán cserébe a szomszédos államban is gyilkoljanak, olvasható a Magyar Nemzeten megjelent cikkben. 

Maffiagyilkosság, barterben? + VIDEÓ
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/KTSDesign

Előkészítő üléssel megkezdődött ma a 24 évvel ezelőtti, a vád szerint bartergyilkosság tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken.

A Berczeli Sándor bíró vezette tárgyalást biztonsági okokból a Markó utcai bv.-intézet egyik helyiségében tartották meg. A történteket a sajtó munkatársai zárt távközlési rendszeren át a törvényszék 30-as tárgyalóterméből követhették nyomon. A sajtó munkatársai mellett érdeklődök, például jogi hallgatók, sőt U. Alex felesége is jelen volt.

A vádat képviselő ügyésznő emberöléssel vádolja a Turek becenéven közismert U. Alex és a felvidéki B. Karolt. A vád szerint Turek megbízásából B. végzett 1999-ben Budapesten Turek gyerekkori cimborájával, bűntársával, Döcher Györggyel és Bolgár Misivel, azaz a fegyverkereskedőként is ismert testőrrel, Dimitrov Marinovval.

A mai előkészítő ülésen az előzetes várakozásokkal szemben mindössze 18 fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a vádat képviselő ügyész. Mindezt csak akkor, ha beismerő vallomást tesznek és lemondanak a tárgyalás jogáról. Turek és B. Karol is elutasította az ajánlatot, mondván nem bűnös, így Berczeli Sándor bíró tárgyalásra utalta az ügyet.

Mi is történt 24 évvel ezelőtt és mi is pontosan a vád!

Döcher Györgyöt és testőrét 1999. február 2-án délelőtt 11 óra tájban egy sötét, hosszú kabátot, fején kapucnit, arcán sálat viselő férfi gyilkolta meg a XV. kerületi Palotás presszóban. A bérgyilkos egy 7,65-ös, cseh gyártmányú Scorpion géppisztolyból adott le húsz lövést. Egyik áldozatát tarkón, a másikat szembe lőtte. Döcher felesége és az asztalnál ülő harmadik férfi sértetlen maradt. A leszámolás alig néhány másodpercig tartott, majd a gyilkos sietve távozott.

Döcher likvidálásával kapcsolatban több verzió is napvilágot látott, felmerült egy meghiúsult fegyverüzlet miatti konfliktus, valamint titkosszolgálati szálakat is pedzegettek. Utóbbit azért, mert a gyilkosság helyszínén a katonai elhárítás több munkatársa is ott volt, ám a szerepüket tisztázták a nyomozásban.

Turek lehetett a felbujtó

A vádhatóság szerint a nehézfiú kivégzéséhez köze van az éjszakai életben Turekként ismert U. Alexnek (korábbi nevén H. Sándornak), akit a bűncselekmény felbujtójának tartanak. A másik vádlott B. Károly, ő elkövetőként vehetett részt a leszámolásban. Döcher György és egykori testőre megölésében egy harmadik személy, egy bizonyos Sz. Árpád is részt vett, de a Paprika becenéven ismert férfi már nem él, autóbalesetben hunyt el.

A Szlovákiában is jól ismert Tureket még 2021 októberében vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda a Terrorelhárítási Központ segítségével, B. Károlyt pedig aznap Németországban fogták el. A rendőrök mindkettőjüket előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd az ügyészség bő egy évvel később emelt ellenük vádat. Jelenleg mindkét férfi letartóztatásban van. Turek tagadja, hogy bármi köze lenne a bűncselekményhez.

Milyen szerepe volt a felvidéki maffia fejének?

A gyilkosság előzménye a vád szerint az volt, hogy Turek kapcsolata megromlott Döcher Györggyel, akivel sokáig elválaszthatatlan társak voltak. Nevük jól ismert volt az alvilágban, még az éjszakai élet legfajsúlyosabb figurái is tartottak tőlük. Az ügyészség a vádiratában azt állítja, hogy miután a viszony elmérgesedett, Turek megkérte a felvidéki maffia rettegett vezetőjét, Sátor Lajost, hogy ölesse meg egykori barátját. 

Sátor rábólintott a gyilkosságra, de cserébe azt kérte, Turek végezze ki riválisait, a Pápay klánt. Lényegében bartergyilkosságban állapodtak meg. A barterban elkövetett gyilkosság azt jelentette, hogy a bűnbandák nem pénzzel fizettek, hanem egy másik kivégzéssel rendezték a számlát.

Turek írásos hozzászólása

Turek ma legalább két tucat oldalnyi írásos hozzászólást tett a vádhoz, amit összefogottan felolvasott. Csak egyszer vesztette el a logikai fonalat, akkor, amikor a maszkos börtönkommandósok váltották egymást körülötte.

Turek hozzászólásából jól láthatóan előtűnt a vezető védő, Zamecsnik Péter és a segítő védő – egyben a vezető védő édesapja – Zamecsnik Péter védelmi taktikája: ami tagadhatatlan, így Turek bűnözéssel teli előélete, azt nem szabad takargatni, részletesen ismertette is Turek, hogy mikor, mit tettek barátjával Döcher Györggyel, azt azonban következetesen tagadta, hogy bármi köze is lett volna Döcher és Bolgár Misi halálához. Amikor értesült Döcherék meggyilkolásáról, éppen Németországban volt és összeomlott a hír hallatán, mondta most Turek és valódinak látszó könnyek csorogtak le az arcán.

Turek természetesen tagadja azt is hogy bármilyen köze volna a dunaszerdahelyi mészárláshoz.

Vérfürdő Dunaszerdahelyen

A Pápay Tibor vezette szervezett bűnözői csoportot nem sokkal Döcherék agyonlövése után, 1999. március 25-én végezték ki Dunaszerdahelyen, a Fontana étterem emeletén. A maffialeszámolást hárman követték el, egyikük a földszinten levő vendégeket tartotta sakkban, két elkövető pedig az emeleten a 113, gépkarabélyból leadott lövéssel tíz bandatagot ölt meg. A maffiózók azt hitték, razzia van a bárban, mivel a támadók kommandós öltözetben – „Mindenki a földre! Rendőri akció!” felszólítással – törtek rájuk.

A dunaszerdahelyi mészárlásban a szlovák hatóság szerint Turek mellett B. Károly is érintett, utóbbi személy ugyanakkor együttműködik a szlovák rendőrökkel. A férfit a magyar hatóság korábban egy bizonyítási eljáráshoz „kölcsönadta” a szlovákoknak: B. Károlyt a vérengzés helyszínére vitték, és „újrajátszatták” vele, hogyan történt a tízes gyilkosság.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom