Krónika

Kabala, amulett, talizmán. Miben hisznek a sztárok?

A szerencse hozó figurák egyidősek az emberiséggel

Négylevelű lóhere, szerencsét hozó pénzérme vagy éppen egy állandó ruhadarab. Mindenki másban hisz, mindenki másnak tulajdonítja a szerencséjét, számtalan történetet hallhattunk már a sztárokról és sportolókról.

Kabala, amulett, talizmán. Miben hisznek a sztárok?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Fortuna a római mitológia istennője, a szerencse, a sors, az élet esetlegességének megszemélyesítője. Sokan keresik a támogatását egy nagyobb esemény előtt. Sportolókat rendszeresen láthatunk felemás cipőben vagy éppen zokniban, amiről azt állítják, hogy szerencsét hoz nekik. De nem csak az öltözködésben fedezhetünk fel különlegességeket. A budapesti atlétikai világbajnokságon az olimpiai és Európa-bajnok Gianmarco Tamberi felemás arcszörzettel vágott neki a döntőnek. Hogy ez hozott-e neki szerencsét azt sosem tudjuk meg, de az biztos, hogy az olasz magasugró világbajnoki címet ünnepelhetett Budapesten.

Gianmarco Tamberi különleges megjelenése már megszokott, Budapesten világbajnok lett
Gianmarco Tamberi különleges megjelenése már megszokott, Budapesten világbajnok lett
Fotó: NorthFoto

Az elmúlt napokban számtalan hírt olvashattunk Hadik András lovának egy bizonyos testrészéről, amit már fényesre simogattak a turisták, mondván szerencsét hoz. A furcsa szokás még a rendszerváltás előttre nyúlik vissza. A villamosmérnök-hallgatók rendszeresen megérintették a ló heréjét a komolyabb vizsgák előtt, amitől a sikeres vizsgát remélték.  

Nagyon sok sztárnak van kabalája és furcsa szokása. Nagyon sok színésznek van kabalája vagy éppen bevett szokása. Cameron Diaz magát is babonásnak tartja, mindig nála van a szerencsét hozó talizmánja, és mindig mindent lekopog egy fafelületen. Jennifer Aniston a repüléstől fél, ami miatt több rituálét is kifejlesztett az évek során. A színésznő mindig jobb lábbal lép fel a gépre és mielőtt beszáll megérinti a gép külsejét. Heidi Klum igazán különleges talizmánt tart magánál. Mivel nincs fogtündér, így a saját fogainak tulajdonít misztikus erőt. Jennifer Lopez babonából semminek sem örül előre, éppen emiatt nem beszélt terhességéről sem a nyilvánosság előtt. A Grace klinika Shephard dokijának is van egy nem mindennapi szokása. Az autóversenyzést is kipróbált sztár egy régi, piros sportcipőt tart mindig magánál.

Taylor Swift a számokban hisz, azok közül is a kedvence a 13-as. „13-án születtem, ráadásul a 13. születésnapom péntekre esett, az első albumom 13 hét után lett aranylemez. Hogy lehetne ez egy szerencsétlen szám?” – nyilatkozta egyszer az előadóművész. Ha díjátadóra vagy előadásra megy, akkor ragaszkodik a 13. sor 13. székéhez.

Taylor Swift élete a 13-as szám körül forog
Taylor Swift élete a 13-as szám körül forog
Fotó: NorthFoto

Talán mondhatjuk, hogy Demi Moore a legspirituálisabb. A színésznőnek személyes spirituális tanácsadója is van, akivel mindig egyeztet a fontos döntései előtt, akár még egy forgatókönyvet is képes átíratni, hogy ha ezt a tanácsot kapja.

De vannak olyanok is, akik magukra alakították a szerencsét. Christian Bale úgy tartja, hogy szerencse szegődik valaki mellé, aki átmegy egy létra alatt, pedig a világon mindenhol ez a szerencsétlenséget jelenti a babona szerint.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom