Krónika

Térképen mutatjuk merre lesz hőség a hétvégén

Vasárnap helyenként akár a 30 fokot is elérheti a meleg

Az idei nyár alaposan elhúzódott, még a hétközben érkezett hidegfront sem vetett teljesen véget a hőségnek. Az Országos Meteorologiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégére visszatér a nyárias meleg, szombaton 21–28, vasárnap 24–29 fok között lehet a csúcshőmérséklet, helyenként a 30 fokot is elérheti, míg a hét elején meg is haladhatja. A következő lehűlés kedden várható.

Térképen mutatjuk merre lesz hőség a hétvégén
A hétvégén érdemes szabadtéri programot tervezni
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A jelenlegi előrejelzések szerint a következő napok hozzák majd idén az utolsó nyárias hétvégét.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, ugyanakkor a középső és északi megyékben lehetnek tartósabban felhős körzetek is. Főleg az ország északkeleti harmadán fordulhat elő zápor, északkeleten pedig zivatarok is kialakulhatnak. A keleti, délkeleti szél többnyire mérsékelt marad. A csúcshőmérséklet többnyire 23 és 28 fok között várható, ugyanakkor a tartósabban felhős részeken 21, 22 fok sem kizárt.

Vasárnap napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel, keleten, északkeleten lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Hajnalban pára-, illetve ködfoltok képződhetnek. Néhol megélénkül a déli, délkeleti szél. Hajnalban általában 12, 17, a délutáni órákban 24, 29 fokot mérhetünk.

Mint a metnet.hu alábbi előrejelzési térképén látszik, az Alföld déli részén a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet.

Az ország déli részén vasárnap a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet, amelyet már hőségnapnak nevezünk
Az ország déli részén vasárnap a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet, amelyet már hőségnapnak nevezünk
Fotó: Metnet.hu

Hétfőn napos idő valószínű gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában száraz idő lesz, de egy-egy zápor, zivatar nem kizárt északkeleten. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül, főleg az Észak-Dunántúlon helyenként megerősödik. A hajnali 13, 18 fokról délutánra 25 és 31 fok közé melegszik fel a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú prognózisa szerint hétfőn az éjszakai órákban érkezhet a következő hidegfront, kedden már nagy különbségek lehetnek a nyugati és a keleti országrész között.

A hosszabb távú prognózisok alapján hasonlóan meleg hétvége leghamarabb jövő tavasszal lehet.

Kedden a legmelegebb órákban tíz fokos különbség is lehet az ország nyugati és keleti részei között
Kedden a legmelegebb órákban tízfokos különbség is lehet az ország nyugati és keleti részei között
Fotó: Metnet.hu

Kapcsolódó írásaink