Krónika

Újabb veszélyes TikTok-kihívás terjed az interneten

Meghalt egy 14 éves fiú az Egyesült Államokban egy TikTok-kihívás után, olvasható a karpatalja.ma-n.

Újabb veszélyes TikTok-kihívás terjed az interneten
Kanada betiltotta a TikTok használatát a kormányzati eszközökön
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

Meghalt egy 14 éves fiú az Egyesült Államokban egy TikTok-kihívás után.

A kihívás szerint egy nagyon csípős chipset kellett kóstolnia, és nem ihatott utána vizet. A chipset, amelyet a fiatal is megevett, a világ két legcsípősebb paprikájával, a Carolina Reaperrel és a Naga Viperrel ízesítik. Egy koporsó alakú dobozban árulják, amelyet vörös koponyával díszítenek. Tartalmaz egy listát a figyelmeztetésekről.

A család elmondta, hogy a fiatal fiú egészséges volt, semmilyen betegsége nem volt, így érthetetlenül állnak a tragédia előtt.

A Massachusettsi Orvosi Főorvosi Hivatal szóvivője elmondta, hogy a halál pontos okát csak a boncolás után tudhatják majd meg.

A TikTok tele van videókkal, amelyekben az emberek részt vesznek különböző kihívásokban, úgynevezett challenge-kben.

Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium Népegészségügyi Központ hivatalos oldalán a szülők figyelmét hívják fel ezeknek a kihívásoknak a veszélyeire, és elmondják, hogyan védhetik meg gyermeküket.

A népegészségügyi központ tájékoztatásában leírják, hogy nem mindegyik kihívás biztonságos, némelyik veszélyes lehet az egészségre, akár halálhoz is vezethet.

A közösségi oldalak és az internet fontos szerepet játszanak a tizenévesek személyiségének kialakulásában. Ezért mind a szülőknek, mind a serdülőkorúak nevelési fejlesztésében résztvevőknek beszélniük kell az internethasználat, az idegenekkel való kommunikáció és a személyes adataik megosztásának veszélyeiről és kockázatairól. Érdemes felhívni a figyelmet a közösségi hálózatok biztonságos használatára, és fontos az online kommunikáció megfelelő kultúrájának kialakítása.

A népegészségügyi központ kihangsúlyozza, hogy fontos a kommunikáció, és hogy a felnőttek ne ítélkezzenek a kiskorúak felett, hanem próbálják őket megérteni.

Vannak olyan szervezetek Ukrajnában, akik kifejezetten kiskorúakkal foglalkoznak és akiktől probléma esetén segítség lehet kérni:

Országos Pszichológiai Egyesület vonala – 0 800 100 102. Minden nap 10.00 és 20.00 óra között ingyenesen hívhatók.

Lifeline Ukrajna: öngyilkosság-megelőzési vonal – 7333 (24/7).

A „Nearby” az ukrán oktatási és kulturális minisztérium, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), az Ukrán Kognitív-Viselkedésterápiás Intézet és a „VHC Volonter” civil szervezet közös projektje – poruch.me.

Teenergizer – teenergizer.org/consultations.

Országos gyermekszolgálat – 116111, 0 800 500 225.

Voices of Children – ingyenes pszichológiai segítség gyerekeknek és szülőknek – 0 800 210 106 telefonszámon ingyenesen hívhatók.

A Notrivia egy ingyenes pszichológiai támogató szolgáltatás tinédzsereknek. Bővebben hivatalos oldalukon olvashatnak.

Kapcsolódó írásaink