Krónika

Rejtélyes jelenséget figyeltek meg marokkói földrengés előtt

A tudósok sem tudják, van-e köze a katasztrófához

Többen is látták, és felvételek is készültek - írta meg a tenyek.hu.

Rejtélyes jelenséget figyeltek meg marokkói földrengés előtt
A földrengés sújtotta Marokkó
Fotó: FETHI BELAID / AFP

Különös jelenség előzte meg a múlt heti pusztító marokkói földrengést, a tudósok pedig még most sem találtak egyértelmű megfejtést a látványra – írta szerdán a Science Alert.

Pénteken 6,8-as erősségű fölmozgás rázta meg az afrikai ország keleti részét, amelynek köszönhetően rengeteg épület megsemmisült, közel háromezer ember életét vesztette, és mintegy 5500-an megsérültek.

A közösségi médiában megosztott felvételek sokaságán rejtélyes kék fény tűnik fel az égbolton, mielőtt a tragédia bekövetkezne. Ezt a szakemberek „földrengésfénynek” nevezik, azonban még ma sem állítható százszázalékos bizonyossággal, hogy van összefüggés a két dolog között, és ha van is, akkor mi állhat pontosan a hátterében.

A tudósok remélik, ha kiderül, hogy valóban a szeizmikus aktivitáshoz van a köze a fényeknek, az segítheti a munkájukat a korai reakcióban és a megelőzésben.

Objektum doboz

Akár évszázadokra visszamenőleg is találni olyan feljegyzéseket, hogy az égen fénykitörést figyeltek meg egy földrengést megelőzően. Mivel azonban a földmozgásokat nem lehet előre megjósolni, senki sincs felkészülve a kísérőjelenségekre sem, ezért csak az emberek emlékezetére lehet hagyatkozni ebben a kérdésben. Legutóbb 2021-ben Mexikóban, 2022-ben pedig Japánban is felfigyeltek hasonlóra.

Friedemann Freund, a SETI Intézet geofizikusa 1600-as évektől kezdődően 65 földrengést gyűjtött össze, ahol fénykitörésre emlékeztek vissza a túlélők.

Egyik lehetséges magyarázat lehet, hogy mikor a tektonikus lemezek egymáshoz dörzsölődnek, áram keletkezik, ami elektromos kisülést okoz. Olyan vélemény is van azonban, hogy a korai rengések annyira megrázzák a villanyvezetékeket, hogy elektromos ív jön létre ennek következtében.

Kapcsolódó írásaink