Krónika

Egy tál spagetti okozta a fiatal diák vesztét

Meghalt egy fiatal férfi, miután megevett egy tál újramelegített paradicsomszószos tésztát, olvasható a ripost.hu-n megjelent cikkben.

Egy tál spagetti okozta a fiatal diák vesztét
A fiú nem is sejtette, hogy végzetes lehet, ha nem rakja hűtőbe az ételt
Fotó: AFP/Jakub Porzycki

A 20 éves, AJ néven ismert férfit néhány órával később az ágyában találták meg a feldúlt szülei. A diák öt nappal korábban készítette el a spagettit, és szobahőmérsékleten hagyta a konyhában.

Az iskolában töltött nap után felmelegítette az ételt a mikróban és megette, mielőtt elindult volna edzeni. De nem sokkal ezután fejfájástól, gyomorfájástól és hányingertől szenvedett és csak 30 percig bírta, ezért inkább hazament. A Journal of Clinical Microbiology című folyóiratban közzétett esetről szóló jelentés szerint a fiú ezután sokat hányt és vizes hasmenése volt. Majd AJ éjfél körül elaludt és már soha többet nem ébredt fel.

Amikor aggódó szülei, – akik már előző este tudtak a betegségéről – másnap délelőtt 11 órakor elmentek megnézni őt, már halott volt. A későbbi vizsgálatok megállapították, hogy hajnali 4 óra körül hunyt el, körülbelül 10 órával a paradicsomszószos tészta elfogyasztása után.

A boncolás kimutatta, hogy a Bacillus cereus baktérium okozta ételmérgezés gyanúja merült fel. Közepesen súlyos centrilobuláris májnekrózisa volt, ami valószínűleg a szervei leállását okozta.

A spagettit több napig szobahőmérsékleten tartották. Ez lehetővé tette, hogy a Bacillus cereus nagyon magas koncentrációban növekedjen, és létrehozta a tésztában talált magas toxinkoncentrációt (14,8 μg/g), amely valószínűleg felelős a halálos kimenetelért

– olvasható a halottkémi jelentésben.

AJ még 2008-ban halt meg, megdöbbentő története azonban a héten újra felbukkant, miután több TikTok-videó és Reddit-bejegyzés is figyelmeztetett a „sültrizs-szindróma” veszélyeire. A kifejezés egyfajta ételmérgezésre utal, amelyet a nem megfelelően tárolt, újramelegített ételek – többek között a rizs – fogyasztása okoz.

A főzés nélküli élelmiszerek a Bacillus cereus spóráit tartalmazzák, amelyek túlélhetik, ha az elemeket megfőzik. Ha az ételt szobahőmérsékleten hagyják állni, a spórák baktériumokká fejlődhetnek, amelyek elszaporodnak, és hányást és/vagy hasmenést okozó toxinokat termelhetnek. Ha a toxinok az elfogyasztás előtt képződnek az élelmiszerben, az ember általában nagyon gyorsan megbetegszik.

Az ilyen megbetegedést okozó élelmiszerek a tésztafélék, a burgonya és a rizs. Minél hosszabb ideig hagyják szobahőmérsékleten a főtt ételt, annál valószínűbb, hogy a baktériumok vagy a toxinok miatt az étel már nem biztonságos.

Ritka esetekben pedig, mint AJ esetében is, ez akár végzetes is lehet. A toxinok az elfogyasztás után a vékonybélben is képződhetnek, és az étkezés után 6-15 órával ételmérgezést okozhatnak. Az ilyen baktériumot okozó élelmiszerek közé tartozik a hal, a tejtermékek, a szószok, a levesek és a hús – írja a The Sun.

Kapcsolódó írásaink