Krónika

Ágyúgolyófa – életveszélyes alatta tartózkodni!

Az ágyúgolyófa (Couroupita guianensis) egy látványos, örökzöld növény, melyet a világ számos botanikus kertjében megcsodálhatunk. Nevét hatalmas, gömbölyű, az ágyúgolyóhoz hasonló gyümölcseiről kapta. A fa 35 méter magasra is megnőhet. A hatrekeszű toktermés fás héjú, 5-24 cm átmérőjű. Egyetlen fán 200-300 golyó is érhet, bár általában 50-150 termés a jellemző – írta meg az agroinform.hu.

Ágyúgolyófa – életveszélyes alatta tartózkodni!
Az ágyúgolyófa termése veszélyes is lehet
Fotó: Wikipédia/By Rumi Mahmud

Amikor a termés megérik, lehullik a fáról, ami komoly sérüléseket is okozhat, ezért gyakran az alábbi felirattal tesznek ki táblát a fák tövébe: „Vigyázat, ágyúgolyó-potyogás!” Ahogy földet ér a hatalmas golyó, kisebb robbanó, puffanó hang hallható.

Indiában és Srí Lankán ezeket a fákat szentként tisztelik, templomok mellé ültetik. Régen az indiaiak hittek abban, hogy a fa termése gyógyító erővel bír. Azt gondolták, hogy a gyümölcs baktériumölő, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatású, alkalmazták gyomorpanaszokra és fogfájásra is.

Az ágyúgolyófa rózsaszín virágai a csupasz szárakon fejlődnek. A porzótáj teljesen egyedi szerveződése ámulatba ejti a szakembereket. Ugyanis a fának rengeteg porzója van, aminek egy része csuklyaszerűen rendezetlen, lilásbíbor, más része világos színű, koncentrikusan rendezett. Hasonló porzótáj-szerveződés máshol nincs a növényvilágban.

A virágok éjszaka intenzív, édes illatot árasztanak, ezzel csalogatva a megporzó denevéreket.

A termés egy év alatt érik be, gyakran szét is nyílik, amikor leesik a fáról, és ilyenkor kellemetlen bűzt áraszt magából. A termések 15-24 cm átmérőjűek, kemény a héjuk, a húsuk kásás, sok maggal.

Indiában a házi szárnyasok előszeretettel fogyasztják ezeket.

Kapcsolódó írásaink