Krónika

Sátrával együtt zuhant a mélybe a világ egyik legjobb alpinistája

„Elvesztettük a világ egyik legjobb alpinistáját. Dimitrij feleségét és két kislányát hagyta hátra”

Gasherbrum IV: Golovcsenko a sátorral együtt zuhant a mélybe – olvasható a Hóhatár – Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldalán.

Sátrával együtt zuhant a mélybe a világ egyik legjobb alpinistája
Dmitry Golovchenko képünkön jobbra
Fotó: AFP/Jean-Pierre Clatot

Szergej Nyilov hazatért Oroszországba, és elmesélte, mi történt a Gasherbrum IV-en – írta posztjában Pintér László, a Hegymászók Országos Szövetségének kommunikációs vezetője. Emlékeztetett, orosz kollégája, Anna Piunova publikálta a tényeket a mountain.ru oldalon.

„Dimitrij Golovcsenko és Szergej Nyilov, korunk egyik legerősebb alpinista párosa augusztus 21-én kezdte meg a mászást a 7925 méter magas Gasherbrum IV szűz délkeleti gerincén. Az első hét során pocsék idő volt, napi 1-2 kötélhosszt haladtak csak. Augusztus 27-én kezdett javulni az idő, ennek megfelelően a páros mászósebessége is gyorsulni kezdett. Lassan komolyan lehetett reménykedni abban, hogy egy újabb fantasztikus sikerrel térhetnek vissza” – olvasható a posztban.

Megjegyezték, augusztus 31-én elérték a 7684 méteres magasságot, ahol találtak egy enyhén lejtős sátorhelyet, amelyet hóval és kövekkel kellett kiegészíteni, hogy a sátor valamennyire vízszintesen férjen el rajta. A biztosítás problémás volt: törős kőzet, jéggel kitöltve. A sátrat egyetlen közteshez tudták előzetesen biztosítani. Miután a sátor felállításával végeztek, bemásztak, magukat is hevederrel biztosították a sátorhoz, majd nekiálltak teát készíteni, hogy bevackolhassák magukat az éjszakára. Viszont azt érezték, hogy a sátor lassan lefelé csúszik, és így nem tölthetik el az éjszakát. Szergej megfogta a sátrat is biztosító kötél végét, lecsatolt és kimászott, hogy megpróbálja vízszintesre egyengetni a terepet. Csomókat kötött a kötélre és odadobta Dimitrijnek. Dimitrij eközben kezdte összecsomagolni a cuccokat a sátorban, attól félve, hogy kipotyognak és lezuhannak a mélybe.

Golovcsenko egyszer csak felkiáltott: - Szerjozsa, zuhanok!

Mire egyáltalán felfoghatta volna, mi történt, Nyilov azt látta, hogy a sátor Golovcsenkóval és az összes cuccukkal együtt lecsúszik az alattuk tátongó kuloárba. A csupasz biztosító kötél maradt a helyén – írják a visszaemlékezésben.

Nyilov az éjszakát a szabadban, a kötélhez rögzítve töltötte, abban a ruhában, amiben kimászott a sátorból, a faggyal küzdve. Másnap 15 kötélhosszt ereszkedett azon a nyomvonalon, ahol a sátor lezuhant. Miután leért a platóra, Szergej megtalálta Dimitrij holttesstét. Belecsavarta a sátorba. Próbálta összegyűjteni a menthető felszerelést, és mindent a plató közepére vonszolt. Ezután öt napjába telt, hogy egyedül leereszkedjen az alaptáborba.

„Elvesztettük a világ egyik legjobb alpinistáját. Dimitrij feleségét és két kislányát hagyta hátra. A nagyobbik, Olja tizenkét éves, a kisebbik, Mása hat hónapos” – emlékeztetett Pintér László.

Kapcsolódó írásaink