Krónika
Ebből a gyilkos fogásból egyetlen falat is rákot okozhat
Könyörtelenül szedi áldozatait

Ebből az ételből akár egyetlen falat is rákot okozhat, jelenleg pedig legalább 20 ezer emberrel végez éves szinten. Ez a koi pla. A thai koi rendszerint valamilyen nyers, apróra vágott vagy darált húsféle és limelé, valamint különféle fűszerek keveréke. A koi pla nyers hallal készül, de van nyers marhahúsos és nyers csigás verzió is.
A bajt egyébként nem maga a nyers hús elfogyasztása okozza, hanem a húsban élő paraziták, amik aztán gyilkos pusztításba kezdenek, és amelyek jelenléte a szervezetben szorosan összefügg az epeutak rákos megbetegedésével. Ez az egyik legkegyetlenebb ráktípus, ugyanis ha nem kezelik azonnal, ennek a legkisebb a túlélési rátája. Akár egyetlen falat elfogyasztása után is kialakulhat a rák, ami aztán könnyedén végezhet áldozatával.
Annak ellenére, hogy mennyi ember haláláért felelős közvetlenül – és alighanem a fentebb említett 20 ezres számnál jóval több ember vesztét okozza úgy, hogy az összefüggés nem mutatható ki egyértelműen –, Thaiföldön, kiváltképp a rendkívül szegény Iszán régióban a koi pla máig elterjedt fogás, és hiába az ismeretterjesztés, hiába a szakemberek figyelmeztetése, a lakosságot nagyon nehéz meggyőzni arról, hogy ne fogyasszák. Főleg az idősebbek tűnnek makacsabbnak. „Sok mindenbe bele lehet halni” – idéz egy orvost a Daily Star, aki épp arról beszél, milyen kifogásokkal hajtják el, amikor a nyers halak fogyasztása, kiváltképp a koi pla veszélyeiről mesél.