Krónika

„Azt hittem, hogy nem jutok ki élve” – hálás a magyaroknak a barlang mélyéről kimentett kutató

Egy hordágyhoz erősítve, köteleken húzták fel a föld alatti járatokból Mark Dickey amerikai barlangkutatót kedd hajnalban a dél-törökországi Morca-barlangból. A 40 éves férfi tíz napot töltött 1000 méteres mélységben, miután gyomorvérzés miatt nem tudott a felszínre jönni. A mentésben 29 magyar barlangász és egy orvos vett részt, és volt, aki hat napig folyamatosan a föld alatt dolgozott.

„Azt hittem, hogy nem jutok ki élve” – hálás a magyaroknak a barlang mélyéről kimentett kutató
Mivel állapota miatt egyedül nem tudott a felszínre jutni, kimentése hordágyon történt
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Mustafa Unal Uysal

Több mint egy hetet töltött a hegy belsejében az amerikai barlangász.

Egy hordágyhoz erősítve, köteleken húzták fel a föld alatti járatokból Mark Dickey amerikai barlangkutatót kedd hajnalban Törökország déli részén. A 40 éves férfi tíz napot töltött ezerméteres mélységben, miután gyomorvérzés miatt nem tudott a felszínre jönni.

A mentésben részt vevő mintegy 150 ember kitörő örömmel fogadta a kutatót a Morca-barlang bejáratánál.

Az amerikai férfi azt mondta, nem volt biztos abban, hogy élve jut ki a barlangból.

Először azt gondoltam, hogy nincs olyan komoly baj, ha folytatódik, amit túl ne lehetne élni, ez csak egy kis vérzés valami fertőzés miatt. Azután elkezdtem vért hányni, nagyobb mennyiségben. Aztán egyre nehezebb volt megtartani a tudatomat, és eljutottam arra pontra, amikor azt hittem, hogy nem fogok élve kijutni innen

– emlékezett vissza Dickey, majd megköszönte a mentőegységek munkáját.

Köszönetet mondott a török hatóságoknak és a magyar szakembereknek

Ötszáz méteres mélységtől kezdve ugyanis a magyar csapat húzta felfelé a hordágyra rögzített férfit. A múlt hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csapata jutott le hozzá, akik gyógyszeres ellátással és vérátömlesztéssel stabilizálták a barlangászt, aki addig életveszélyes állapotban volt.

Orvosként ez volt az első nagy mentésem, és ez volt az első alkalom, hogy ilyen sokáig voltam lent egy barlangban

– nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Zádor Zsófia, aki az elsők között érte el a bajba jutott kutatót.

A magyar orvos-barlangász arról is beszélt, hogy a mentés elég nehéz volt a szűk járatok és a saras aknák miatt. A Morca-barlang Törökország harmadik legmélyebb barlangrendszere: a függőleges járatokban rengeteg a víz, a hőmérséklet pedig csupán 4 fokos.

A mentésben 29 magyar vett részt, és volt, aki hat napig folyamatosan a föld alatt dolgozott.

Kovács Márton, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat ügyeletese az M1-en azt mondta: a munkát nehezítette, hogy a barlangnak nagyon mélyek és szűkek a járatai, ezért csak a legképzettebb szakemberek látogathatják. Hozzátette: kollégái nagyon elfáradtak, de amint végeznek a kötélpályák visszabontásával, elindulnak haza.

Orbán Viktor a közösségi oldalán köszönte meg a sikeres mentést végrehajtó magyar orvosok és barlangi mentők munkáját. A miniszterelnök azt írta: „Magyarország büszke lehet!”

Kapcsolódó írásaink