Krónika

Ezt gondolják a britek Kamilla királynéről

Még mindig nem túl népszerű az Egyesült Királyságban

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a britek fele úgy véli, hogy Diana hercegnő jobb királynő lett volna, mint Camilla királynő – közölte a Dailymail.

Ezt gondolják a britek Kamilla királynéről
Justin Welby, Canterbury érseke, Mária királyné koronájának módosított változatát helyezi Kamilla királyné fejére
Fotó: AFP/Pool//Yui Mok

További rossz hír Kamillára nézve, hogy a legfrissebb felmérés szerint kevesebb mint egynegyedük gondolkodik jobban róla azóta, amióta 2005-ben hozzáment III. Károlyhoz.

II. Erzsébet továbbra is a legnépszerűbb királyi személyiség, akinek Balmoralban bekövetkezett halála egy évvel ezelőtt hatalmas gyászt váltott ki Nagy-Britanniában, a Nemzetközösségben és szerte a világon.

A Deltapoll által a MailOnline számára a monarchia helyzetéről készített új, átfogó felmérés több mint 2000 embert kérdezett meg arról, hogyan vélekednek a királyi családról és annak tagjairól.

A megkérdezettek mindössze 12 százaléka gondolta úgy, hogy Kamilla jobb királynő lenne, mint Vilmos herceg és Harry herceg néhai édesanyja, aki 1981 és 1996 között volt a király felesége.

A válaszadók fele elismerte, hogy véleménye Kamilláról nem változott 2005 óta – míg 17 százaléknak romlott a véleménye.

A felmérésből az is kiderül, hogy a közvélemény szerint Vilmos hercegnek és feleségének, Kate walesi hercegnőnek több feladatot kellene átvennie a király és a trónörökös királynő feladataiból.

A felmérés azért készült, mert Károlyra egyre inkább ügyvivő uralkodóként tekintenek, és sok brit reméli, hogy a walesi herceg még apja halála előtt király lesz.

41 százalék azok aránya, akik szerint Károlynak haláláig királynak kellene maradnia – míg 45 százalék azoké, akik szerint Vilmosnak még halála előtt vagy azonnal királlyá kellene válnia.

Eközben az emberek többsége a monarchiát támogatja a köztársasággal szemben, és határozottan támogatják azt is, hogy a király nyilvánosan beszéljen olyan kérdésekről, amelyek „fontosak számára”.

Az ország több mint fele most úgy véli, hogy Vilmos „pozitívan járul hozzá az Egyesült Királysághoz”, és felfelé ívelő pályán van.

Népszerűség tekintetében Diana walesi hercegnő 49 százalékon áll, Katalin hercegné 47 százalékon, megelőzve III. Károlyt, aki 39 százalékon van.

A britek továbbra is kritikusak Sussexékkel és a yorki herceggel szemben, és a nagy többség úgy véli, hogy ki kellene őket dobni az utódlási sorból, és anyagilag el kellene vágni őket a királytól és a brit adófizetőktől.

A megkérdezettek 61 százaléka támogatja, hogy Harry herceget megfosszák pozíciójától, tekintettel a királyi családból való távozására. A megkérdezettek döntő többsége, 77 százaléka mondta azt, hogy szeretné, ha a kegyvesztett András herceget hasonlóképpen leváltanák.

Kapcsolódó írásaink