Krónika

Ennek a két gyógyszernek az együttes szedése vérrögöt okozhat

A kétmillió dán nő bevonásával készült kutatás több korábbi tanulmány megállapításait erősítette meg

Ismert, hogy a a fogamzásgátlás bizonyos formái a vérrögök kialakulásának kis mértékű kockázatát hordozzák magukban. Egy új, nagyszabású tanulmány szerint, ha a páciens közben fájdalomcsillapítót is szed, ez a veszély felerősödhet – írja az Origo.

Ennek a két gyógyszernek az együttes szedése vérrögöt okozhat
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív

A 2 millió dán nő bevonásával készült kutatás több korábbi tanulmány megállapításait erősítette meg: a fogamzásgátló tablettát vagy más ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót használó nőknél magasabb a lábakban vagy a tüdőben kialakuló vérrögök kockázata.

Ami újdonság a mostani vizsgálatban, hogy a vérrög kialakulásának kockázata tovább nőtt azokban a hetekben, amikor a megfigyelt nők nem szteroid gyulladásgátlót is használtak. Utóbbi szerek közé tartoznak az olyan népszerű fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen és a naproxen.

Colleen Denny, a brooklyni NYU Langone Hospital kutatója szerint a hormonális fogamzásgátlót szedő nőknek nem kell aggódniuk amiatt, ha rövidebb ideig fájdalomcsillapítókat használnak, a feltárt kockázatok még így is alacsonynak számítanak.

A vizsgálat során a kutatók 2 millió 15 és 49 év közötti, 1996 és 2017 között Dániában élő nő egészségügyi adatait elemezték. Ebben az időszakban valamivel több mint 8700 nőnél alakult ki vénás tromboembólia, vagyis a láb vénáiban vagy a tüdőben megjelenő vérrög.

Összességében a tanulmány megállapította, hogy a nem szteroid gyulladásgátlók használata önmagában is fokozott vérrögképződési kockázattal járt, összehasonlítva azokkal az időszakokkal, amikor a nők nem használtak fájdalomcsillapítót. Hasonlóképpen, ez a kockázat megemelkedett azoknál a nőknél, akik csak ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót használtak.

Kapcsolódó írásaink